Daisy chain gitaar effectpedalen: doen of niet doen?

Daisy chain gitaar effectpedalen

Gitaar effecten hebben stroom nodig om te kunnen werken. Er zijn veel manieren om een effectpedaal van stroom te voorzien, bijvoorbeeld via een daisy chain.

9 volt batterij

Allereerst is er de bekende 9 volt batterij. Dat werkt in het algemeen prima, sommige fuzz pedalen klinken zelfs beter met een batterij, met name als de batterij na een tijdje gebruik minder spanning levert dan 9 volt. Belangrijke nadelen van het gebruik van batterijen zijn dat a) deze na verloop van tijd vervangen moeten worden, b) dat de batterij stroom verbruikt zodra er kabels op het effectpedaal worden aangesloten en c) batterijen na verloop van tijd kunnen gaan lekken en d) dat het slecht is voor het milieu. 

Onderkant van effectpedalen voor batterij
Onderkant van een MXR Carbon Copy Deluxe, MXR Flanger en Dunlop Joe Bonamassa Fuzz Face mini

Elke effectpedaal een eigen voeding

Met name het vervangen van batterijen vormt voor veel mensen een aanleiding om op zoek te gaan naar andere opties. De eerste mogelijkheid is om alle pedalen een eigen adapter te geven en deze afzonderlijke adapters op verschillende stopcontacten aan te sluiten. Bij een gering aantal effecten is dat (als je alleen thuis ‘optreedt’) nog wel te doen, op het podium is het echter niet aan te raden. Je hebt allereerst veel stopcontacten nodig waarmee je het risico introduceert dat er aardebrom ontstaat. Daarnaast liggen er veel en vaak kleine draden op het podium die je gemakkelijk kapot trapt en het ziet er ook niet heel netjes uit.   

Gebruik van een daisy chain

De tweede optie is om een daisy chain te gebruiken om je effectpedalen van stroom te voorzien. Met een daisy chain sluit je meerdere pedalen aan op dezelfde output van de voeding. Je moet hiervoor een voeding gebruiken die voldoende stroom heeft (uitgedrukt in milliampere – mA) om alle pedalen van stroom te voorzien. Daarnaast heb je een speciale daisy chain kabel nodig waarbij de verschillende pluggen worden doorgelust. Op deze manier heb je maar één stopcontact nodig, dat betekent minder kabels op de vloer, je hebt minder ruimte nodig, en het is bovendien ook een goedkope oplossing. Een snelle rekensom leert dat een adapter ongeveer 14 euro kost en een daisy chain kabel met 8 uitgangen kost 8 euro. Dat is 22 euro en in vergelijking met een goede multivoeding, die al snel 75 euro kost, een behoorlijk verschil.

Drie verschillende daisy chain kabels
Daisy chain kabels met van links naar rechts 2, 6 en 8 outputs

Belangrijke nadelen van een daisy chain

Toch kleven er ook belangrijke nadelen aan een daisy chain. Allereerst kan je alleen pedalen aansluiten die dezelfde spanning nodig hebben. Als er een pedaal tussen zit die bijvoorbeeld 18 volt nodig heeft dan kan je geen daisy chain gebruiken. Een ander belangrijk nadeel is dat je alle elektronica van je pedalen aan elkaar verbindt en heel vaak introduceer je hiermee ongewenste brom als gevolg van aardlussen. Dit treedt met name op als je zowel analoge als digitale pedalen gebruikt, als je bijvoorbeeld alleen simpele overdrive pedalen gaat het meestal wel goed.

Mission Engineering: Isolated versus daisy chain power supplies

Een van de oorzaken van het optreden van een aardlus is dat de aarde van pedalen nooit exact 0 volt is, maar enkele millivolts. Door effectpedalen aan elkaar te koppelen tel je deze kleine spanningen bij elkaar op en ontstaat er een grotere spanning. Hierdoor gaat er een stroom lopen en die is hoorbaar in je audiosignaal. Vaak gaat het om een 50Hz brom of een afgeleide hiervan (100Hz, 200Hz, 400Hz etc.). Je kunt deze aardlus eenvoudig verwijderen door een geïsoleerde multivoeding te gebruiken of alle pedalen van batterijen te voorzien.

Daisy chain niet altijd aan te raden

Kortom niet in alle gevallen is een daisy chain aan te raden. Het is een relatief goedkope manier om thuis uit te proberen. Voor gebruik op het podium is het echter af te raden. Er kan simpelweg te veel misgaan. Een geïsoleerde multivoeding is dan wel duurder dan een oplossing met een daisy chain maar het is ook een stuk betrouwbaarder, het veroorzaakt minder problemen en is vaak ook stabieler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.