Volgorde van gitaar effecten, hoe sluit ik mijn pedalen aan?

Als je meer dan één gitaar effect gebruikt dan heb je een keuze in hoe je deze pedalen gaat aansluiten. Met andere woorden: is er een juiste volgorde van gitaar effecten? Plaats je een delay vóór of juist na een overdrive pedaal en waar plaats je een fuzz pedaal als je ook een wah wah pedaal gebruikt? Hoe zit dat precies met true bypass en buffered bypass pedalen. Heeft dat invloed op mijn geluid en waar moet ik rekening mee houden? Moet ik mijn pedalen allemaal achter elkaar plaatsen of zijn er nog meer mogelijkheden? De antwoorden op deze vragen staan in dit artikel. 

Verder lezen Volgorde van gitaar effecten, hoe sluit ik mijn pedalen aan?

Cry Baby Wah alternatieven

cry baby wah

Wie is er niet groot mee geworden? De Cry Baby Wah Wah is misschien wel het beroemdste Wah pedaal ooit. Bekende gebruikers zijn onder andere Eric Clapton, Jimmy Page en Jimi Hendrix. Hoe bekend het pedaal op dit moment ook is, het is eigenlijk bij toeval ontstaan. Vox was in 1966 bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versterker en aan het experimenteren met een alternatief toon-circuit. Dit circuit werd in een volume pedaal gemonteerd om een van de potmeters te testen. In eerste instantie was het bedoeld als effect voor een saxofoon, maar een van de aanwezige engineers suggereerde om een gitaar aan te sluiten. Het pedaal werd dan ook in eerste instantie verbonden aan trompettist Clyde McCoy. Later is het circuit specifiek aangepast voor gitaar en werd de naam Cry Baby gekozen om het te onderscheiden van de originele Clyde McCoy.

Verder lezen Cry Baby Wah alternatieven

True Bypass en Buffered Bypass gitaarpedalen

true bypass en buffered bypass

Als je de gelukkige bezitter bent van één of meer effectpedalen dan ben je true bypass en buffered bypass waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Bij de meeste pedalen staat in de kleine lettertjes of het een true of een buffered bypass pedaal is. Daarnaast kom je ook  termen tegen als ‘hard bypass’ of ‘hard-wire bypass’. Bij sommige reverb of delay pedalen kom je de term ‘trails’ tegen. Verder hebben sommige gitaarpedalen, en meestal de wat duurdere, de mogelijkheid om te kiezen tussen true of buffered bypass. Om te helpen bij de keuze ga ik hieronder in op de verschillen en de voor- en nadelen van beide. 

Verder lezen True Bypass en Buffered Bypass gitaarpedalen

Overdrive, distortion en fuzz: wat is het verschil?

overdrive, distortion en fuzz

Het geluid van een overstuurde gitaar, wie houdt er niet van? Het is voor veel gitaristen de reden dat ze gitaar zijn gaan spelen. Of het nu de subtiel overstuurde gitaar is van John Mayer, meer ‘gainy’ rock geluiden van Angus Young of een lekkere vette distortion van Kirk Hammett, vervorming maakt het leven van een gitarist net iets interessanter. Gitaar is sowieso een expressief instrument, en oversturing maakt het nog expressiever en persoonlijker. Wat vervorming precies is, welke vormen er zijn en hoe het tot stand komt weet wellicht niet iedereen. Hieronder ga ik in op de verschillende soorten vervorming en de overeenkomsten en verschillen tussen overdrive, distortion en fuzz.  

Verder lezen Overdrive, distortion en fuzz: wat is het verschil?

Thuis gitaar opnemen: hoe neem je stil op met een vet geluid?

Thuis Gitaar Opnemen

Thuis gitaar opnemen met je favoriete buizenversterker is nog niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Als je thuis een lekker vet, sprankelend en/of overstuurd gitaargeluid opnemen dan zul je merken dat dit niet op huiskamer volumeniveau kan. Vrijwel alle buizenversterkers klinken het beste op een redelijke hoog volume niveau, en veel woonhuizen zijn hiervoor nu eenmaal niet echt geschikt. De buren en de rest van de familie nemen het niet in dank af als je midden in de nacht je Marshall op 10 zet. 

Verder lezen Thuis gitaar opnemen: hoe neem je stil op met een vet geluid?

Winter Music NAMM 2020

NAMM 2020

Het is januari en dan vindt traditioneel de Namm plaats in het zonnige Californië, dit jaar is het de Winter Music Namm 2020. Voor degenen die dat niets zegt, het is een van de grootste muziekbeurzen ter wereld en veel fabrikanten lanceren hier hun nieuwe producten. Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws op het gebied van gitaareffecten, waarbij ik me beperk tot de merken die je bij Pedaltown kunt kopen.

Verder lezen Winter Music NAMM 2020

Wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

beste voeding effectpedaal
Cioks DC7 geïsoleerde en gereguleerde multi-voeding voor 7 effectpedalen

Gitaar effectpedalen hebben stroom nodig om te kunnen werken. De meeste pedalen zijn ontworpen om met een 9 volt batterij te werken en verbruiken niet heel veel stroom. Sommige (veelal) digitale pedalen verbruiken meer en kunnen niet met een 9 volt batterij van stroom worden voorzien. Wanneer je meerdere pedalen hebt is het vaak handig en soms zelfs noodzakelijk om een zogenaamde multi-voeding te gebruiken. Maar welke kies je? En waar moet je op letten? Kortom wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

Verder lezen Wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

Midi voetschakelaar 5 koop tips voor het perfecte pedaal

midi voetschakelaar
Morningstar MC6 MKII, The GigRig G2 en een Disaster Area DMC-6 Gen 3

Als je het woord ‘MIDI’ laat vallen, haken veel gitaristen meteen af. MIDI is namelijk het domein van toetsenisten en welke gitarist wil hier nou mee geassocieerd worden 😉 Als je echter een gitarist bent met rack effectapparatuur en/of één of meerdere MIDI effectpedalen, dan loont het om je hierin te verdiepen. Een MIDI voetschakelaar is namelijke uitermate handig om je effecten op het podium (of thuis) mee te bedienen. En zo ingewikkeld is het ook weer niet, het vergt enige basale kennis en je kunt meteen aan de slag. In dit artikel geef ik een overzicht van waar je bij de aanschaf op moet letten. Ik beperk me hierbij tot MIDI voetschakelaars voor gitaristen en bassisten.

Verder lezen Midi voetschakelaar 5 koop tips voor het perfecte pedaal

De 10 beste Marshall in a box pedalen

Marshall in a box

Een Marshall in a box is een goede oplossing voor iedereen die op zoek is naar een vintage Marshall geluid maar niet de beschikking heeft over een dikke portemonnee. Een originele JTM-45 uit de jaren 60 is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Er zijn inmiddels behoorlijk wat pedalen op de markt die gebaseerd zijn op een specifiek model Marshall versterker. Hieronder een overzicht van 10 van de beste Marshall in a box pedalen.

Verder lezen De 10 beste Marshall in a box pedalen

Analoog of digitaal delay pedaal, wat zijn de verschillen?

delay pedaal

Het delay pedaal is een van de meest gebruikte effecten van gitaristen. Alleen het overdrive pedaal wordt vaker gebruikt. Vrijwel elke gitarist heeft er wel een (of meerdere) delays op zijn pedalenboard zitten. Het aanbod van delay pedalen is overweldigend en zeker voor beginnende gitaristen is de zoektocht naar een geschikte delay vergelijkbaar met het vinden van een speld in een hooiberg. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken bevat dit artikel een overzicht van verschillende typen delay en de bijbehorende pedalen.

Verder lezen Analoog of digitaal delay pedaal, wat zijn de verschillen?