Overdrive, distortion en fuzz: wat is het verschil?

overdrive, distortion en fuzz

Het geluid van een overstuurde gitaar, wie houdt er niet van? Het is voor veel gitaristen de reden dat ze gitaar zijn gaan spelen. Of het nu de subtiel overstuurde gitaar is van John Mayer, meer ‘gainy’ rock geluiden van Angus Young of een lekkere vette distortion van Kirk Hammett, vervorming maakt het leven van een gitarist net iets interessanter. Gitaar is sowieso een expressief instrument, en oversturing maakt het nog expressiever en persoonlijker. Wat vervorming precies is, welke vormen er zijn en hoe het tot stand komt weet wellicht niet iedereen. Hieronder ga ik in op de verschillende soorten vervorming en de overeenkomsten en verschillen tussen overdrive, distortion en fuzz.  

Verder lezen Overdrive, distortion en fuzz: wat is het verschil?

Thuis gitaar opnemen: hoe neem je stil op met een vet geluid?

Thuis Gitaar Opnemen

Thuis gitaar opnemen met je favoriete buizenversterker is nog niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Als je thuis een lekker vet, sprankelend en/of overstuurd gitaargeluid opnemen dan zul je merken dat dit niet op huiskamer volumeniveau kan. Vrijwel alle buizenversterkers klinken het beste op een redelijke hoog volume niveau, en veel woonhuizen zijn hiervoor nu eenmaal niet echt geschikt. De buren en de rest van de familie nemen het niet in dank af als je midden in de nacht je Marshall op 10 zet. 

Verder lezen Thuis gitaar opnemen: hoe neem je stil op met een vet geluid?

Winter Music NAMM 2020

NAMM 2020

Het is januari en dan vindt traditioneel de Namm plaats in het zonnige Californië, dit jaar is het de Winter Music Namm 2020. Voor degenen die dat niets zegt, het is een van de grootste muziekbeurzen ter wereld en veel fabrikanten lanceren hier hun nieuwe producten. Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws op het gebied van gitaareffecten, waarbij ik me beperk tot de merken die je bij Pedaltown kunt kopen.

Verder lezen Winter Music NAMM 2020

Wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

beste voeding effectpedaal
Cioks DC7 geïsoleerde en gereguleerde multi-voeding voor 7 effectpedalen

Gitaar effectpedalen hebben stroom nodig om te kunnen werken. De meeste pedalen zijn ontworpen om met een 9 volt batterij te werken en verbruiken niet heel veel stroom. Sommige (veelal) digitale pedalen verbruiken meer en kunnen niet met een 9 volt batterij van stroom worden voorzien. Wanneer je meerdere pedalen hebt is het vaak handig en soms zelfs noodzakelijk om een zogenaamde multi-voeding te gebruiken. Maar welke kies je? En waar moet je op letten? Kortom wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

Verder lezen Wat is de beste voeding voor mijn effectpedaal?

Midi voetschakelaar 5 koop tips voor het perfecte pedaal

midi voetschakelaar
Morningstar MC6 MKII, The GigRig G2 en een Disaster Area DMC-6 Gen 3

Als je het woord ‘MIDI’ laat vallen, haken veel gitaristen meteen af. MIDI is namelijk het domein van toetsenisten en welke gitarist wil hier nou mee geassocieerd worden 😉 Als je echter een gitarist bent met rack effectapparatuur en/of één of meerdere MIDI effectpedalen, dan loont het om je hierin te verdiepen. Een MIDI voetschakelaar is namelijke uitermate handig om je effecten op het podium (of thuis) mee te bedienen. En zo ingewikkeld is het ook weer niet, het vergt enige basale kennis en je kunt meteen aan de slag. In dit artikel geef ik een overzicht van waar je bij de aanschaf op moet letten. Ik beperk me hierbij tot MIDI voetschakelaars voor gitaristen en bassisten.

Verder lezen Midi voetschakelaar 5 koop tips voor het perfecte pedaal

De 10 beste Marshall in a box pedalen

Marshall in a box

Een Marshall in a box is een goede oplossing voor iedereen die op zoek is naar een vintage Marshall geluid maar niet de beschikking heeft over een dikke portemonnee. Een originele JTM-45 uit de jaren 60 is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Er zijn inmiddels behoorlijk wat pedalen op de markt die gebaseerd zijn op een specifiek model Marshall versterker. Hieronder een overzicht van 10 van de beste Marshall in a box pedalen.

Verder lezen De 10 beste Marshall in a box pedalen

Analoog of digitaal delay pedaal, wat zijn de verschillen?

delay pedaal

Het delay pedaal is een van de meest gebruikte effecten van gitaristen. Alleen het overdrive pedaal wordt vaker gebruikt. Vrijwel elke gitarist heeft er wel een (of meerdere) delays op zijn pedalenboard zitten. Het aanbod van delay pedalen is overweldigend en zeker voor beginnende gitaristen is de zoektocht naar een geschikte delay vergelijkbaar met het vinden van een speld in een hooiberg. Om de zoektocht iets gemakkelijker te maken bevat dit artikel een overzicht van verschillende typen delay en de bijbehorende pedalen.

Verder lezen Analoog of digitaal delay pedaal, wat zijn de verschillen?

Winter Music NAMM 2019 Anaheim Californië

Winter NAMM 2019 logo

De liefhebbers hadden 24 tot en met 27 januari 2019 waarschijnlijk al lang met vette letters in de agenda staan, dat zijn namelijk de dagen dat de Winter Music NAMM in Anaheim plaatsvinden. De Winter Music NAMM is vandaag begonnen en ook dit jaar worden er naar verwachting weer de nodige nieuwe producten onthuld. Hierbij een beknopt overzicht van het belangrijkste nieuws op het gebied van gitaareffecten. Hierbij beperk ik me tot de merken die je bij Pedaltown kunt aanschaffen. Verder lezen Winter Music NAMM 2019 Anaheim Californië

Pedaltown is dealer van Chase Bliss Audio

Chase Bliss 1

Met veel plezier kan ik melden dat Pedaltown dealer is van de effectpedalen van Chase Bliss Audio. Voor degenen die Chase Bliss niet kennen, het is een Amerikaanse effectpedalenmaker die in 2013 opgericht is door Joel Korte. De man met de baard die je hierboven ziet staan. Chase is de voornaam van zijn broer die in 2008 overleed. Zijn motto was “Follow your Bliss” en zo is de naam van het bedrijf ontstaan.

Verder lezen Pedaltown is dealer van Chase Bliss Audio

Gamechanger Audio pedalen liggen nu in de winkel

Gamechanger Audio

Gamechanger Audio is een boutique gitaarpedalenmaker uit Riga, Letland. Het bedrijf is opgericht in november 2015. De naam ‘Gamechanger’ staat voor ‘een idee of ontdekking die voor een significante verschuiving in de manier van denken of doen zorgt’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Wah Wah, Big Muff, Echoplex en de Talkbox. Stuk voor stuk pedalen die de geschiedenis van de muziek hebben vormgegeven.

Precies hetzelfde zijn ze in Letland van plan. Het eerste pedaal dat uit de ‘schuur’ in Riga kwam is het PLUS pedaal. De mannen werkten er ongeveer twee jaar aan. Na een succesvolle crowdfunding campagne en introductie op de Winter Namm 2017 is het in augustus ’17 in productie gegaan.
Verder lezen Gamechanger Audio pedalen liggen nu in de winkel