Fuzz Face: een twee transistor fuzz pedaal

Twee transistor fuzz

De twee transistor fuzz pedaal neemt een bijzondere plaats in tussen de verschillende soorten fuzz-pedalen. Maar wat maakt het zo speciaal?

Twee transistor fuzz pedalen

Fuzz-pedalen zijn de hoeksteen van de elektrische gitaarwereld. Ze worden gewaardeerd om hun vermogen om ruwe, verzadigde en ronduit ruige tonen te produceren. Het twee transistor fuzz pedaal neemt hierin een bijzondere plaats in, vanwege zijn eenvoud, unieke karakter en vintage charme. In dit artikel duiken we in de wereld van fuzz-pedalen met twee transistoren, waarbij we ingaan op de geschiedenis en werking en betoverende geluiden ontdekken.

De geboorte van fuzz

De geschiedenis van fuzz gaat terug tot de jaren 1960. Het was het tijdperk waarin gitaristen enthousiast waren om te experimenteren met nieuwe geluiden en de grenzen van traditionele gitaartonen wisten te verleggen. In 1961 maakte fuzz een entree in het nummer ‘Don’t Worry’ van Marty Robbins. Maar het was pas 1965 toen een fuzz-pedaal te horen was in een nummer van the Rolling Stones’ “(I Can’t Get No) Satisfaction”.

Transistors worden ontdekt

Het eerste commerciële fuzz-pedaal op basis van transistors dat op de markt kwam, was de Maestro FZ-1 Fuzz-Tone in 1962. De FZ-1 gebruikte twee germanium transistors en markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor fuzz-pedalen. Onder de verschillende transistor-gebaseerde fuzz-pedaal ontwerpen werd de configuratie met 2 transistoren populair vanwege zijn eenvoud en ruwe geluid. Het bestaat uit twee transistors die samenwerken om het gitaarsignaal te versterken en de pieken af te vlakken, met als resultaat het klassieke fuzz-geluid.

Arbiter Fuzz Face 1966

Een van de meest bekende twee transistor fuzz pedalen werd gemaakt door Arbiter Electronics Ltd. in 1966: The Arbiter Fuzz Face. De vroegste fuzz face pedalen gebruikten germanium transistors, in latere edities werden silicium transistors gebruikt. De elektronica zit in een cirkelvormige metalen behuizing. De manier waarop de knoppen en het logo op het pedaal waren geplaatst suggereren een (lachend) gezicht.

De bouwstenen: Transistors

Om het functioneren van een fuzz-pedaal met twee transistoren te begrijpen, nemen we een kijkje in het circuit. In een 2-transistor fuzz-circuit versterkt de eerste transistor het gitaarsignaal, terwijl de tweede transistor verantwoordelijk is voor het afvlakken van het versterkte signaal. Het type transistor dat wordt gebruikt, beïnvloedt het geluid van het pedaal aanzienlijk, waarbij germanium en silicium de meest voorkomende keuzes zijn.

Germanium transistors produceren over het algemeen een warmer, zachter fuzz-geluid met een vleugje vintage karakter. Ze zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen en hun respons kan onvoorspelbaar zijn, maar op een charmante manier. Aan de andere kant leveren silicium transistors (silicon) een agressiever, preciezer fuzz-geluid en zijn over het algemeen stabieler.

Germanium versus Silicon transistor

Het circuit van een twee transistor fuzz pedaal

Het ontwerp van een fuzz-pedaal met twee transistoren is eenvoudig in vergelijking met meer complexe fuzz-circuits. Het ingangssignaal stroomt naar de basis van de eerste transistor, die het versterkt voordat het door een condensator naar de basis van de tweede transistor gaat. De condensator is essentieel omdat deze bepaalde frequenties filtert en helpt bij het vormen van het algehele fuzz-geluid. Vervolgens wordt het versterkte en gefilterde signaal afgevlakt door de basis-emitterovergang van de tweede transistor, wat resulteert in het kenmerkende fuzz-geluid. Het afgevlakte signaal gaat vervolgens via uitgangscondensatoren om eventuele gelijkstroomcomponenten te verwijderen voordat het de uitgangsaansluiting bereikt.

Toonvorming en variaties

Hoewel het fuzz-pedaal met twee transistoren relatief eenvoudig is, kunnen verschillende aanpassingen en tweaks worden uitgevoerd om het geluid verder aan te passen. Veel versies van dit fuzz-pedaal bevatten regelaars om de gain, toon en volume aan te passen. De Fuzz Face wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd door Dunlop in verschillende modellen, groot, klein, rond en rechthoekig. En er zijn tal van opties als je er een wilt met één of meer moderne wendingen.

Dunlop Fuzz Face pedalen

Dunlop Fuzz Face
Dunlop Fuzz Face
Dunlop Jimi Hendrix Fuzz Face
Dunlop JH Fuzz Face
Dunlop Silicon Fuzz Face Mini
Dunlop Silicon Mini Fuzz
Dunlop Germanium Fuzz Face Mini
Dunlop Germanium Mini Fuzz
Dunlop Jimi Hendrix Fuzz Face Mini
Dunlop JH Mini Fuzz
Dunlop Joe Bonamassa Fuzz Face Mini
Dunlop JB Mini Fuzz
Dunlop Band of Gypsys Fuzz Face Mini
Dunlop Band of Gypsys
Dunlop Authentic Hendrix Fuzz Face
Dunlop Authentic Hendrix
Dunlop Authentic Hendrix Band of Gypsys
Dunlop Band of Gypsys

Fuzz Face pedalen tot 169 euro

JHS 3S Fuzz
JHS 3S Fuzz
Anasounds Feed Me MK3
Anasounds Feed Me MK3
MXR Classic 108 Fuzz Mini
MXR Classic 108 Mini

Fuzz Face pedalen tussen 189 en 239 euro

VS Audio Pandora
VS Audio Pandora
Fjord Fuzz Berserk
Fjord Fuzz Berserk
Zvex Fuzz Factory Vexter
ZVEX Fuzz Factory Vexter
Wampler Velvet
Wampler Velvet Fuzz
Wren and Cuff Your Face 70s
Wren and Cuff Your Face 70s
JHS Smiley
JHS Smiley Fuzz

Fuzz Face pedalen tussen 249 en 459 euro

Wren and Cuff Your Face 60s
Wren and Cuff Your Face 60s
Silktone Fuzz
Silktone Germanium Fuzz
Lo-Fi Mind Effects Smokey Fingers
Lo-Fi Mind Effects Smokey Fingers
Benson Germanium Fuzz Solar White
Benson Germanium Fuzz
SM Fuzz Scott Mckeon
SM Fuzz Scott McKeon
Vemuram Myriad Fuzz
Vemuram Myriad Fuzz

Tot slot

Het fuzz-pedaal met twee transistoren is een bescheiden fuzz in vergelijking met zijn meer geavanceerde tegenhangers. De aantrekkingskracht ligt met name in zijn rauwe geluid. Dit klassieke effect heeft de tand des tijds meer dan doorstaan en blijft gitaristen boeien met zijn vintage charme en veelzijdigheid. Of je nu een ervaren gitarist bent of een beginnende enthousiasteling, het verkennen van de wereld van fuzz-pedalen met twee transistoren kan een lonende reis zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.