Wet-Dry setup met effectpedalen

wet-dry setup

Het creëren van een uniek gitaargeluid vereist een delicaat evenwicht tussen een clean signaal en kleuring die je door verschillende effectpedalen krijgt.

Een wet-dry setup is een populaire methode om je onaangetaste signaal (dry) te mengen met het door effectpedalen bewerkte signaal (wet). Deze aanpak stelt je in staat unieke soundscapes te creëren, maar het klinkt vaak ook gewoon beter als je je signaal op deze manier opsplitst. In dit artikel geven we je de voordelen van een wet-dry setup met effectpedalen, en nemen we je mee door de stappen om er zelf een te bouwen. En even voor de helderheid een wet-dry setup is wat anders dan stereo.

Wat is een wet/dry setup

In een wet-dry setup verwijst het “natte” signaal naar het geluid dat door de effectpedalen gaat, terwijl het “droge” signaal ongewijzigd blijft. De twee signalen gaan naar afzonderlijke versterkers, zodat je de helderheid en noot definitie behoudt terwijl je met een reeks effecten experimenteert. In de praktijk kiezen de meeste gitaristen ervoor om modulatie-effecten en delays naar de natte versterker te sturen en effecten die de gain van je signaal beïnvloeden naar de droge versterker. Verder is het gebruikelijk om ook een stukje van het ‘droge’ signaal naar de natte kant van je signaal te sturen.

Wat zijn de voordelen van een wet-dry setup

Een van de belangrijkste voordelen van een wet-dry setup is het behoud van de natuurlijke klank en dynamiek van je gitaar en een verbeterde helderheid. Door het droge signaal met het natte te mengen, behoudt je helderheid en articulatie, zodat iedereen ook kan horen wat je precies speelt, zelfs bij gebruik van intense effecten zoals reverb.

Een wet-dry setup is flexibel. Je kunt zelf kiezen in welke mate je gitaargeluid door de pedalen wordt beïnvloed, wat genuanceerde en dynamische soundscapes mogelijk maakt. Deze veelzijdigheid maakt het gemakkelijk om je klank aan te passen aan verschillende muziekstijlen.

Overmatig gebruik van effecten kan soms resulteren in een modderig, onduidelijk geluid. Het droge signaal in een wet-dry setup fungeert als een schone basis, waardoor wordt voorkomen dat je toon overmatig verzadigd of ‘modderig’ wordt.

Een wet-dry setup bouwen

Nu we de voordelen weten, gaan we de stappen doornemen voor het creëren van een wet-dry setup met effectpedalen.

Voorbeeld van een wet-dry setup met 4 effectpedalen

Gitaar en versterker

Begin met je favoriete elektrische gitaar en twee van je favoriete versterkers. De klank van je gitaar en de kenmerken van de versterkers zijn de basis van je geluid.

Effectpedalen

Schaf de effectpedalen aan die je wilt gebruiken. Veel voorkomende opties zijn vervorming, delay, reverb, chorus en meer. Experimenteer met verschillende effecten om de gewenste combinatie te bepalen.

ABY-schakelaar

Om de droge en natte signalen te scheiden, heb je een ABY-schakelaar of mixer nodig. Met deze apparaten kun je het signaal van je gitaar in twee paden splitsen: één voor het droge signaal en één voor het natte signaal. Het is handig om een ABY-schakelaar met fase-switch te gebruiken. Het komt soms voor dat je geluid na de splitsing uit fase raakt en dan verlies je vooral veel laag. Met een fase-switch corrigeer je dit (ongewenste) effect.

Bepaal de volgorde van je effectpedalen

Verbind de effectpedalen die je wilt gebruiken aan elkaar en maak twee afzonderlijke effectketens. Er is één voor het droge signaal en één voor het natte signaal. De droge signaalketen mag hierbij alleen effecten bevatten die de gain van je signaal beïnvloeden (zoals compressoren, overdrives en EQ). De natte keten bevat de overige gekozen pedalen bevat.

Versterkers en luidsprekers

Sluit je gitaar aan op de dry versterker en verbind de output van deze keten met de input van de ABY-schakelaar. De ene output van de ABY gaat nu naar input van de ‘dry’ versterker. De andere output sluit je aan op het eerste pedaal van de andere effectketen. De output van het laatste effect in deze keten gaat naar de ‘wet’ versterker en luidspreker.

Experimenteer en verfijn

Besteed tijd aan het experimenteren met de mix knoppen van je effectpedalen van de ‘wet’ effectketen. Het vergt vaak enig tijd om de juiste balans tussen droge en natte signalen te vinden. Je zult merken dat je de mix knoppen wat verder open zet dan normaal. De reden hiervoor is dat je het gitaarsignaal gesplitst hebt en het nu altijd door de ‘dry’ versterker kunt horen.

Conclusie

Een wet-dry setup met effectpedalen geeft je een krachtige manier om unieke geluiden te maken. Je kunt boeiende soundscapes maken met helderheid en dynamiek. Met een wet-dry setup kan je lekker experimenteren zonder het karakter van je gitaar/versterker combinatie te verliezen. Het bouwen van een wet-dry setup vereist zorgvuldige afweging en experimenteren, maar de resultaten zijn zeker de moeite waard. Of je nu een doorgewinterde gitarist bent of net aan je muzikale reis begint probeer eens een wet-dry setup!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.