Het gebruik van een buffer bij elektrische gitaren

buffer bij elektrische gitaren

Veel gitaristen besteden uren, dagen, jaren aan het zoeken naar de juiste gitaar/versterker combinatie. Het zou jammer zijn om dit kostbare signaal vervolgens weer te verliezen! 

Buffer bij elektrische gitaren

Een van de manieren om je signaal te behouden is door een kwalitatief goede gitaar kabel te kopen. Maar ook die kunnen je signaal negatief beïnvloeden, zeker wanneer je een relatief lange kabel gebruikt. Het gebruik van een of meerdere buffers kan dan helpen om je signaal weer op te frissen. 

Wat is een Buffer?

Buffers zijn elektronische circuits die worden gebruikt om het signaalniveau te versterken en impedantieproblemen aan te pakken. Met deze problemen kan je te maken krijgen als je lange kabels gebruikt en/of een of meerdere effectpedalen. Het is een elektronische component die er voor zorgt dat je kostbare signaal zo veel als mogelijk intact blijft. Een buffer functioneert als een soort versterker voor je gitaarsignaal. Hierdoor verlies je geen hoge frequenties en blijft je signaal op sterkte, ook wanneer het door lange kabels en effectpedalen gaat.

Impedantie kan je zien als een soort frequentie-afhankelijke weerstand die elektrische stroom hindert

Wat doet een buffer?

Wanneer een gitaarsignaal door een lange kabel of een True Bypass effectpedalen gaat, kan er signaalverlies optreden. Dit resulteert in verlies van hoge frequenties en algemene toonverzwakking. Bovendien kunnen lange kabels en pedaalboarden ook elektrische storingen oppikken, zoals elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequentie-interferentie (RFI), wat de signaalkwaliteit verder kan aantasten.

Hoe weet je of je een buffer nodig hebt?

Allereerst heb je wellicht al een buffer in je circuit zonder dat je het weet. Een aantal effectpedalen bevat namelijk standaard een buffer (alle Boss pedalen hebben bijvoorbeeld een buffer). Raadpleeg hiervoor de handleiding van je effectpedaal. Om te onderzoeken of je een buffer nodig hebt kan je de volgende stappen doorlopen:

  1. Sluit je gitaar met een kwalitatief goede, en zo kort mogelijke, gitaarkabel aan op je versterker
  2. Speel een tiental minuten en luister goed naar je toon
  3. Let hierbij met name op het hoog, het volume en op de attack van je geluid
  4. Neem deze 10 minuten, indien mogelijk, op en luister er nogmaals naar 
  5. Sluit dan je gitaar aan, zoals je dat normaal zou doen, dus inclusief al je pedalen en je normale kabels
  6. Speel ook nu weer, zonder een pedaal aan te zetten, een tiental minuten en luister goed naar je toon
  7. Neem deze 10 minuten ook weer op en luister er nogmaals naar
  8. Zet de twee opgenomen tracks onder elkaar en A/B de tracks
  9. Als het 2e opgenomen gitaargeluid doffer klinkt, minder volume heeft of saaier klinkt dan kan een buffer helpen om dit te herstellen

Waar wordt een buffer bij elektrische gitaren geplaatst?

Buffers kunnen op verschillende plaatsen in je signaalketen worden geplaatst, afhankelijk van de effectpedalen die je gebruikt. Over het algemeen wordt een buffer aanbevolen aan het begin van je signaalketen, direct na de gitaar. Deze buffer zorgt ervoor dat het zwakke gitaarsignaal wordt versterkt en de juiste impedantie heeft om het verlies van hoge frequenties te minimaliseren wanneer het signaal door kabels en effectpedalen gaat.

Pro tip: de meeste fuzz pedalen werken niet goed als je er een buffer voor plaatst. Plaats een buffer achter je fuzz pedaal

Een andere veelvoorkomende plaatsing van buffers is aan het einde van de signaalketen, net voordat het signaal naar de versterker wordt gestuurd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het gitaarsignaal sterker en minder gevoelig voor storingen is wanneer het de versterker bereikt. Daarnaast kunnen buffers ook worden geplaatst tussen effectpedalen in om het signaalverlies tussen pedalen te minimaliseren en de integriteit van het gitaarsignaal te behouden.

Waar moet je verder op letten?

Bufferpedalen komen in alle soorten en maten. Enkele belangrijke aspecten waarin bufferpedalen verschillen zijn:

Input- en output impedantie: Bufferpedalen hebben verschillende input- en outputimpedanties. De inputimpedantie bepaalt hoe goed het pedaal het gitaarsignaal kan ontvangen, terwijl de outputimpedantie de mate van impedantieaanpassing beïnvloedt wanneer het signaal naar het volgende pedaal of de versterker gaat. 

Signaalversterking: Hoewel de primaire functie van een buffer is om de impedantie aan te passen en signaalverlies te voorkomen, kunnen sommige bufferpedalen het volume van het signaal ook versterken.

Toonkleuring: Hoewel buffers primair bedoeld zijn om de signaalintegriteit te behouden zonder de toon te veranderen, kunnen sommige bufferpedalen een subtiele toonkleuring toevoegen. Dit kan te wijten zijn aan de elektronische componenten die in het pedaal worden gebruikt of aan eventuele extra circuits, zoals een voorversterker of EQ. 

Bouwkwaliteit: Bufferpedalen kunnen variëren in termen van bouwkwaliteit, duurzaamheid en gebruikte componenten. Dit heeft invloed op de algehele betrouwbaarheid en levensduur van het pedaal. Het is raadzaam om pedalen van gerenommeerde fabrikanten te kiezen die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Welke verschillen zijn er in buffercircuits?

Voor bufferpedalen worden verschillende circuits gebruikt, afhankelijk van het specifieke ontwerp. Enkele van de meest voorkomende circuits die worden gebruikt zijn:

Op-amp Buffer: Op-amp buffers hebben over het algemeen een transparante klank. Ze hebben vaak een lineaire frequentierespons en leveren een neutrale en accurate versterking van het gitaarsignaal. Op-amp buffers worden gewaardeerd vanwege hun hoge signaalintegriteit en minimale kleuring van het geluid. Ze behouden doorgaans de tonale eigenschappen van je gitaar en de rest van je signaalketen.

FET Buffer: FET buffers hebben de neiging om een warmere en meer organische klank te bieden dan op-amp buffers. Ze kunnen een subtiele harmonische verzadiging toevoegen en hebben vaak een soepelere respons. FET buffers kunnen een lichte compressie en een iets zachter karakter hebben, wat kan bijdragen aan een aangenamere klank en spelgevoel. Ze kunnen vooral nuttig zijn bij het behouden van de dynamiek van het gitaarsignaal.

JFET Buffer: JFET buffers worden ook gekenmerkt door een warme en organische klank, vergelijkbaar met FET buffers. Ze bieden vaak een natuurlijke respons en hebben een laag ruisniveau. JFET buffers kunnen een iets ronder en zachter geluid hebben dan op-amp buffers, en ze kunnen subtiele harmonische texturen toevoegen. Ze behouden over het algemeen de helderheid en de articulatie van het gitaarsignaal, terwijl ze tegelijkertijd een aangename klank bieden.

Simpele buffers van 100 tot 120 euro

Als je op zoek bent naar een simpele buffer zonder al te veel poespas, kijk dan eens naar onderstaande pedalen. Het zijn allemaal simpele pedalen met weinig tot geen knoppen en zijn zeer makkelijk in het gebruik.

JHS Little Black Buffer
JHS Little Black Buffer
RPA red panda buffer top
Red Panda Buffer
Anasounds Bumper
Anasounds Bumper
Empress Effects Buffer
Empress Effects Buffer

Buffer gecombineerd met boost van 120 – 210 euro

Sommige boost pedalen hebben een ingebouwde buffer en kunnen je signaal dus niet alleen verbeteren maar ook versterken. Onderstaande pedalen hebben beide functies en vormen zo een mooie combinatie. 

JHS Prestige
JHS Prestige
Wampler dB+
Wampler dB+
Empress Effects Buffer+
Empress Effects Buffer+
JAM pedals Boomster mk2
Jam Pedals Boomster MK2

Geavanceerde buffers in de categorie 210+ euro

Heb je behoefte aan meer dan alleen een boost en buffer kijk dan eens in deze categorie. De pedalen van 29 pedals zijn de meest uitgebreide buffers die wij verkopen. Ze zijn kwalitatief bijzonder goed, en hebben uitgebreide mogelijkheden om je signaal verder in te stellen. Daarnaast heeft Earthquaker Devices een bijzonder pedaal dat dienst doet als een soort Swiss army knive en Friedman heeft een buffer bay waar je meerdere pedalen op kunt aansluiten.   

PedalsEUNA
29 Pedals EUNA
pedalsoamp
29 Pedals OAMP
Earthquaker Devices Swiss Things
EQD Swiss Things
Friedman BufferBay BackTop px
Friedman Buffer Bay

Ten slotte

De combinatie buffer bij elektrische gitaren is zo gek nog niet. Buffers zijn waardevolle tools bij het behouden van de signaalintegriteit en het voorkomen van toonverlies en helderheidsverlies. Ze verminderen impedantie problemen en minimaliseren signaalverlies, waardoor het gitaargeluid helder en dynamisch blijft. Of je nu een simpele buffer of een geavanceerde gebruikt, het toevoegen van een buffer bij elektrische gitaren gaat je zeer waarschijnlijk helpen om de beste geluidskwaliteit uit je elektrische gitaar te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.