True Bypass en Buffered Bypass gitaarpedalen

true bypass buffered bypass

Als je de gelukkige bezitter bent van één of meer effectpedalen dan ben je true bypass en buffered bypass waarschijnlijk wel eens tegengekomen.

Bij de meeste pedalen staat in de kleine lettertjes of het een true of een buffered bypass pedaal is.

Daarnaast kom je ook  termen tegen als ‘hard bypass’ of ‘hard-wire bypass’. Bij sommige reverb of delay pedalen kom je de term ‘trails’ tegen. Verder hebben sommige gitaarpedalen, en meestal de wat duurdere, de mogelijkheid om te kiezen tussen true of buffered bypass. Om te helpen bij de keuze ga ik hieronder in op de verschillen en de voor- en nadelen van beide. 

True Bypass

Wanneer je een gitaar aansluit op een gitaarpedaal en het pedaal vervolgens op een versterker maak je een verbinding tussen je gitaar en de versterker via het pedaal. Als het pedaal aan staat gaat het gitaarsignaal door het circuit van het effectpedaal en hoor je het effect. Als het pedaal uit staat zijn er twee mogelijkheden. In het geval van True Bypass gaat het gitaarsignaal van de ingang direct naar de uitgang van het pedaal en niet door het circuit van het effectpedaal. Je haalt het effectpedaal als het ware uit het circuit. Wanneer een True Bypass pedaal uit staat is er een directe (en vaak korte) verbinding tussen de in- en uitgang van het pedaal. Verder hebben sommige true bypass pedalen soms wat meer last van schakelgeluiden bij het aan- en uitzetten van het pedaal.    

Tip

Als je niet zeker weet of je pedalen True of Buffered Bypass zijn, zet het pedaal dan uit en haal de spanning er af. Als je je gitaar dan nog hoort is het een True Bypass pedaal.

Buffered Bypass

In het geval van Buffered Bypass is dat anders. Als een buffered pedaal aan staat gaat het gitaarsignaal door het circuit van het pedaal en hoor je het effect, op dezelfde wijze als bij een True Bypass pedaal. Als het pedaal uit staat blijft het gitaarsignaal echter nog steeds (gedeeltelijk) verbonden met het circuit. In de meeste gevallen gaat het gitaarsignaal door een buffer die ervoor zorgt dat het signaal sterk en ’in tact’ blijft. In technische termen zorgt een buffer er voor dat de impedantie van het signaal van hoog naar laag omgezet wordt. Veel beroemde pedalen maken overigens gebruik van een buffered bypass, waaronder alle Boss pedalen, de Ibanez Tubescreamer en de Klon Centaur.

buffered bypass pedalen
Pedalen met buffered bypass: Klon Centaur, Ibanez Tube Screamer, Boss TU-3 en Boss DS-1

Voor- en nadelen True Bypass

In eerste instantie lijkt True Bypass de beste methode. Als een pedaal uit staat dan wil je ook dat het uit staat en dat het pedaal geen invloed heeft op je toon. Als je niet al te veel pedalen (4 of 5) gebruikt is True Bypass naar mijn mening ook de beste keuze. Mocht je echter een uitgebreid pedalenboard hebben met veel True Bypass pedalen dan kan je last krijgen van ‘tone sucking’. True Bypass pedalen zorgen er namelijk voor dat de afstand tussen je gitaar en de versterker groter wordt. Alle kabels hebben een bepaalde capaciteit die met name het hoog aantasten in je signaal. Het is dan ook goed om zo kort mogelijke kabels te gebruiken. Hoe langer de kabel hoe groter dit ‘treble bleed’ effect is. De kabel krijgt dan de functie van een soort laag-af (low pass) filter. Door de impedantie te verlagen met een buffer zal het gitaarsignaal veel minder hoog verliezen.  

Tip

Houd je gitaarkabels zo kort mogelijk, dan is er het minste kans op verlies van hoog in je signaal.

Voor- en nadelen Buffered Bypass

De voordelen van pedalen met buffered bypass lijken dus groot, maar ook hier zitten weer nadelen aan. Een buffer maakt gebruik van transistors. Alle transistors hebben last van thermische ruis. Deze ruis is ook wel bekend als witte ruis omdat het geen specifieke frequentie heeft. Naarmate je meer buffers gebruikt krijg je ook meer ruis. En daarnaast is de ene buffer helaas wat beter ontworpen dan de andere, en slechte buffers hebben dan ook last van veel ruis. Verder is een nadeel dat sommige vintage pedalen en dan met name de fuzz pedalen niet goed werken wanneer je er een buffer vòòr zet. Deze pedalen zijn juist ontworpen om voor een signaal met een hoge impedantie. 

buffer pedalen
Buffer pedalen: Xotic Super Clean, Wampler dB+, JHS Little Black Buffer, TC Electronics Bonafide, Enmpress buffer+

Tone sucking

Een van de manieren om te constateren of je überhaupt last hebt van tone sucking is door het volgende experiment uit te voeren. Sluit alle pedalen in serie, dus achter elkaar, aan op je gitaar en versterker. Zorg voor goede, gereguleerde en geïsoleerde stroom voor elk pedaal. Zet vervolgens alle pedalen uit en speel een aantal minuten gitaar. Sluit vervolgens je gitaar rechtstreeks aan op je versterker en luister of er verschillen zijn. Let hierbij met name op het hoog in je signaal. Als je geen verschillen hoort is er ook geen noodzaak voor een buffer. Hoor je wel verschillen dan zal een goede buffer in de meeste gevallen helpen om je gitaarsignaal weer in volle glorie te herstellen.

Conclusie

Je eigen oren zijn de beste raadgever als het gaat om True of Buffered Bypass. Als je tevreden bent met je geluid verander het dan niet. Mocht je echter problemen met je gitaargeluid en klinkt je gitaar saai of dof overweeg dan eens een buffer. Je kunt natuurlijk ook een pedaal met een goede ingebouwde buffer hiervoor gebruiken. Persoonlijk kies ik er voor om zo veel mogelijk True Bypass pedalen te gebruiken op mijn pedalenboard. Hiermee heb ik de meeste controle over mijn geluid. Zo kan ik ook zelf voor kiezen om een buffer in te zetten en waar ik deze buffer plaats in de signaalketen. Mocht je een buffer overwegen kijk dan eens naar de Xotic Super Clean , Wamper dB+ of JHS Little Black Buffer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.