Reampen met effect pedalen voor beginners

Reampen met effect pedalen

Gitaristen zijn altijd op zoek naar innovatieve manieren om hun geluid vorm te geven en de grenzen van hun creativiteit te verleggen.

Een van die technieken die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is het reampen met effect pedalen. Met reamping kunnen gitaristen hun droge gitaarsignaal opnemen en dit op een later tijdstip door verschillende effectpedalen en processors laten lopen, waardoor een wereld aan sonische mogelijkheden wordt geopend.

In dit artikel onderzoeken we de kunst van het reampen met effect pedalen, inclusief wat het is, hoe je het moet doen en de creatieve voordelen die het biedt.

Wat is reampen?

Reampen is een studiotechniek waarbij een opgenomen ‘droog’ audiosignaal wordt genomen en teruggestuurd naar versterkers, pedalen en andere signaalprocessors. De term ‘reampen’ is afgeleid van ‘re-amplification’, waarbij de nadruk wordt gelegd op het proces waarbij het oorspronkelijke signaal door externe apparatuur wordt gewijzigd.

Het primaire doel van reampen met effect pedalen is dat je zo op een later moment je opname nog kunt aanpassen en tonale, ruimtelijke of andere verbeteringen kunt toevoegen. Deze techniek kan je niet alleen gebruik met gitaartracks, maar kan met allerlei soorten bronnen worden gebruikt.

Door je audiosignaal te reampen kan je na de eerste opname experimenteren met verschillende effecten, versterker modellen en pedaal combinaties, wat meer creatieve vrijheid geeft en de mogelijkheid om het geluid te verfijnen.

Creatieve voordelen van reampen met effect pedalen

Met reampen kun je je tracks op elk moment tijdens het productieproces opnieuw inkleuren. Je kunt experimenteren met een breed scala aan versterkers, overdrive, distortion en preamp pedalen, modulators en effecten om de perfecte klank voor je muziek te vinden. En de mogelijkheden zijn eindeloos!

In tegenstelling tot opnemen met effecten in realtime, krijg je met reampen volledige controle over je geluid. Je kunt parameters nauwkeurig afstemmen, pedalen verwisselen of zelfs een gedeelte van een nummer opnieuw versterken zonder de oorspronkelijke uitvoering te beïnvloeden.

Reampen kan ook het opnameproces stroomlijnen. Je kunt je concentreren op het vastleggen van een geweldig optreden zonder je zorgen te hoeven maken over effecten, waarmee je het creatieve geluidsontwerp voor een later stadium bewaard.

Essentiële apparatuur voor reampen met effect pedalen

Het reampen met effect pedalen vereist wat extra apparatuur en een duidelijk begrip van het proces. Hier zijn de basisstappen om aan de slag te gaan:

Instrument en DI (Direct Input)-box

Uiteraard heb je een instrument nodig dat je wilt opnemen en later opnieuw wilt versterken, niet noodzakelijkerwijs een gitaar of basgitaar, je kunt ook andere instrumenten gebruiken. Je hebt zeer waarschijnlijk ook een aparte DI-box nodig om het droge signaal op te nemen. De DI-box zet het gitaarsignaal met hoge impedantie om in een gebalanceerd signaal met lage impedantie dat naar uw audio-interface kan worden gestuurd. Sommige audio interfaces beschikken ook over een DI.

Computer met audio-interface, opnamesoftware en monitors

Er is een computer nodig om opnamesoftware te laten draaien en de audiosignalen te beheren. Veelgebruikte software is Logic (Mac) en ProTools (Mac en Windows). Er is een audio-interface nodig om het droge gitaarsignaal op te nemen en terug te sturen naar de reamper. Zorg ervoor dat je audio-interface zowel een ingang voor de DI-box als een uitgang voor de reamper heeft. Je hebt ook een manier nodig om het opnieuw versterkte signaal in realtime te monitoren terwijl je de track aanpast.

Reamper

Een reamper wordt gebruikt om het lijnniveau signaal van de audio-interface om te zetten in een impedantie en signaalniveau dat geschikt is voor de invoer van effectpedalen en (voor)versterker. Sommige van de meer geavanceerde reampers bevatten ook een DI-box voor het opnemen van het droge signaal.

Effectpedalen, (pre)amp en/of andere apparatuur

Afhankelijk van wat je met het droge signaal wilt doen, heb je apparatuur nodig om het signaal te verwerken. Omdat deze blog gaat over het reampen met effect pedalen, heb je zeker een aantal gitaar effectpedalen nodig. Je kunt een verscheidenheid aan gitaareffectpedalen of processors gebruiken om het versterkte signaal verder vorm te geven. Denk hierbij aan vervorming, overdrive, delay, reverb, modulatie en meer.

In de meeste gevallen heb je een (voor)versterker nodig om het geluid vorm te geven en karakter te geven. Een gitaar- of bas(voor)versterker volstaat, maar je kunt ook een voorversterkerpedaal gebruiken. Als je een versterker gebruikt, heb je een microfoon nodig om het geluid op te vangen dat uit je versterker komt, of je kunt een loadbox gebruiken.

Kabels

Hoogwaardige audiokabels zijn essentieel voor het aansluiten van de apparatuur. Je hebt instrumentkabels, XLR-kabels voor microfoons en gebalanceerde TRS- of XLR-kabels voor je audio-interface nodig.

Hoe sluit je de apparatuur voor het reampen met effect pedalen aan

Reampen met gitaar effect pedalen

Hieronder staat een stap-voor-stap handleiding over hoe je gitaar effect pedalen kunt gebruiken bij het reampen. In onderstaande beschrijving ga ik ervan uit dat je hiervoor een gitaar gebruikt.

1. Neem een droog signaal op

Sluit een gitaar aan op de ingang van een DI-box en sluit de gebalanceerde Out van de DI aan op een ingang van je audio-interface. Neem je gitaarspel op met een schoon, droog signaal. Dit wordt het bronsignaal.

2. Sluit de reamper aan

Sluit de uitgang van uw audio-int aan op de ingang van de reamper en sluit de ingang van de audio-interface aan op de uitgang van de reamper.

3. Kies effect pedalen en sluit deze aan

Kies effect pedalen uit die je wilt gebruiken en bepaal de gewenste volgorde. Veel voorkomende effecten zijn vervorming, overdrive, delay, reverb en modulatie (chorus, flanger, phaser). Sluit je effecten op een (voor)versterker aan en sluit de keten aan via de send en receive aansluitingen van de reamper. Indien je een microfoon of loadbox gebruikt sluit dan de mic of de uitgang van de loadbox aan op de receive van de reamper.

4. Stuur het droge signaal naar de reamper

Speel de droge gitaaropname af op je computer en gebruik de reamper om dit droge signaal naar je (voor)versterker en effectenketen te sturen. In de meeste software kan je de track met het droge signaal routeren naar een aparte uitgang van je audio-interface. Deze sluit je aan op de ingang van de reamper. De uitgang van de reamper sluit je vervolgens aan op de ingang van je audio-interface.

5. Pas de instellingen op je effect pedalen aan

Pas de parameters op je pedalen aan om het gewenste geluid te bereiken. Je kunt experimenteren met verschillende combinaties en instellingen om de toon vorm te geven. Stel het gewenste volume en de gewenste versterking in om de toon te bereiken waarnaar je op zoek bent. Experimenteer er op los!

6. Controleer het signaal

Luister in realtime naar het versterkte signaal via je studiomonitors of hoofdtelefoon en pas indien nodig de effecten aan.

7. Neem het versterkte signaal op

Creëer een nieuwe track in je software en neem het opnieuw versterkte gitaarsignaal op. Dit is de gewijzigde gitaarklank waarop de effecten zijn toegepast. Zorg ervoor dat je de opnieuw versterkte track uitlijnt met de originele droge opname om de synchronisatie te behouden en fase-annulering te voorkomen. Dit afhankelijk van de latency van je systeem.

8. Verfijn en mix

Nadat je het versterkte signaal hebt opgenomen, kan je de effecten en toon tijdens het mixproces in de software verder aanpassen aan de context van je nummer. Check ook onderstaand filmpje waarin het proces verder wordt uitgelegd.

Reamping simplified

Tenslotte

Reampen met effect pedalen is een krachtige techniek die je in staat stelt om geluid creativiteit te verkennen en te manipuleren. Door effecten en versterking te ontkoppelen van de eerste opname, heb je de vrijheid om je gitaartracks met precisie en veelzijdigheid op een later tijdstip vorm te geven.

Of je nu op zoek bent naar de perfecte klank, wilt experimenteren of je mix verfijnt, reamping kan van onschatbare waarde zijn tijdens je muzikale reis. Omarm deze methode en open de deur naar een wereld van grenzeloze mogelijkheden voor je gitaaropnames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.