Wat is het nut van een EQ pedaal?

het nut van een EQ pedaal

Equalizer pedalen zijn misschien wel de lelijke eendjes onder de gitaarpedalen. Niet erg sexy, vaak belachelijk gemaakt en buitengesloten omdat veel gitaristen ze als onnodig beschouwen.

Het EQ pedaal kan echter zo maar een één van de belangrijkste pedalen op je pedalboard worden. Het is namelijk uitermate geschikt om de frequentierespons van je gitaarsignaal vorm te geven. Je kunt je toon er optimaal mee instellen afhankelijk van de vereisten van de plek waarop je speelt. In dit artikel gaan we in op het nut van een EQ pedaal.

Soorten EQ pedalen

Er zijn verschillende soorten EQ (equalizer) gitaarpedalen op de markt, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Sommige EQ pedalen bevatten extra functies die verder gaan dan eenvoudige equalizing, zoals bijvoorbeeld ingebouwde boosts, overdrive/distortion of effecten als modulatie of delay. Deze pedalen zijn erg veelzijdig door een volwaardige EQ te combineren met andere effecten in één enkele, compacte eenheid.

Veel voorkomende EQ pedalen

Grafische EQ-pedalen zijn voorzien van meerdere frequentiebanden (meestal schuifregelaars of knoppen) waarmee je het niveau van specifieke frequenties kunt aanpassen. Grafische EQ-pedalen zijn veelzijdig en handig voor het vormgeven van de algehele klank of het compenseren als gevolg van een bepaald akoestiek.

Parametrische EQ-pedalen bieden meer controle over specifieke frequentiebanden. Hiermee kan je (doorgaans) parameters zoals frequentie, bandbreedte (Q) en gain aanpassen. Parametrische EQ’s krijgen vaak de voorkeur als je op zoek bent naar nauwkeurige instelmogelijkheden.

EQ-pedalen met vaste frequentie richten zich op het versterken of afzwakken van specifieke frequenties zonder instelbare parameters aan te bieden. Deze pedalen kunnen op maat worden gemaakt voor bepaalde doeleinden, zoals het benadrukken van basfrequenties voor een zwaarder geluid of het afzwakken van hoge frequenties om harde tonen te verminderen.

Uiteindelijk hangt de keuze van het EQ-pedaal af van je voorkeur, speelstijl, de gitaar/versterker combinatie en de eisen van de ruimte. Door met verschillende types te experimenteren, kan je het juiste pedaal vinden om het geluid van je voorkeur te bereiken.

nut van een EQ pedaal - graphic curve
Graphic Curve van een GFI Enieqma EQ Pedaal

Een equalizer pedaal gebruiken

Je kunt een EQ pedaal voor verschillende doeleinden gebruiken. Enkele van de meest voorkomende doeleinden staan hieronder.

Frequenties versterken of afzwakken

Gebruik de schuifregelaars/knoppen om specifieke frequenties naar wens te versterken of af te zwakken. Als je wat laag in je geluid mist kan het versterken van basfrequenties wat warmte en diepte aan je klank toevoegen. Of wellicht is je gitaar geluid slecht hoorbaar als je met een band speelt. Het versterken van middenfrequenties kan je gitaar meer aanwezigheid geven en door de mix snijden. Het versterken van hoge frequenties tenslotte kan sprankeling en helderheid toevoegen.

Naast toevoegen kan je ook bepaalde frequenties afzwakken. Dat is handig bij bepaalde probleemfrequenties en het afkappen van bepaalde frequenties kan ook helpen bij het verminderen van ongewenste ruis. Vaak zal je dit gebruiken om frequenties te verzwakken die zorgen voor een troebel (modderig) of ‘harsh’ (ruw) geluid .

nut van een eq pedaal - toggle switches
Walrus Audio EB-10 met toggle switches voor boost of cut

Gebruik als toonvormer

Een EQ-pedaal kan ook gebruikt worden als hulpmiddel om het geluid van je gitaar aan te passen aan specifieke vereisten van een nummer, locatie of omgeving. Of om het geluid van een specifieke versterker na te bootsen. Je kunt bijvoorbeeld de middenfrequenties versterken om je gitaar in een ruimte met veel galm goed op te laten vallen. Of je kunt specifieke EQ instellingen gebruiken om je Fender versterker meer als een Vox te laten klinken. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om de basfrequenties af te zwakken als je versterker op een hol podium staat en er hierdoor veel te veel laag in he geluid zit.

Experimenteren met EQ

Naast bovenstaande opties kan je een EQ ook gebruiken om te experimenten en het geluid te vinden dat je het beste bevalt. Begin met kleine aanpassingen en luister aandachtig hoe elke verandering de toon beïnvloedt. Je kunt je klank ook op een extreme manier vormgeven en een EQ gebruiken voor een ‘cocked wah’geluid. Dit effect werd gebruikt door Mark Knopfler in ‘Money for Nothing’ van Dire Straits. Daarnaast kan je je gitaar laten klinken alsof deze uit een oude AM radio komt en zo zijn er nog tal van andere opties.

Plek in de effectketen

Bepaal waar in de signaalketen je het EQ-pedaal wilt plaatsen. Als je deze voor distortion- of overdrive-pedalen plaatst, verandert de manier waarop ze reageren op de frequenties die je versterkt of afzwakt. Als je het pedaal na deze pedalen plaatst, kan je de toon van het vervormde geluid vormgeven.

De plaatsing van een EQ-gitaarpedaal in de effectketen kan een aanzienlijke invloed hebben op de algehele toon. Hier zijn enkele veel voorkomende plaatsingen voor een EQ-pedaal:

effectketen groot
Plek van een EQ pedaal in de effectketen (klikken om te vergroten)

Vóór vervorming/overdrive

Door het EQ-pedaal vóór distortion- of overdrive-pedalen te plaatsen, kan je de frequentierespons van je gitaarsignaal vormgeven voordat deze wordt vervormd. Dit kan helpen bij het aanpassen van het ingangssignaal om verschillende overdrive-karakteristieken te bereiken of om bepaalde frequenties te benadrukken voordat ze verzadigd raken door vervorming.

Na vervorming/overdrive

Omgekeerd kan je door het EQ-pedaal na distortion- of overdrive-pedalen te plaatsen de toon van het vervormde signaal vormgeven. Dit kan handig zijn voor het verfijnen van de toon na het toepassen van vervorming, het versterken of afzwakken van frequenties om beter in de mix te passen, of het compenseren van eventuele toonveranderingen die door de vervormingspedalen worden geïntroduceerd.

Vóór modulatie effecten

Het plaatsen van het EQ-pedaal vóór modulatie-effecten zoals chorus, flanger of phaser kan helpen bij het vormgeven van het ingangssignaal voordat het door deze effecten gaat. Hiermee bepaal je hoe de gemoduleerde of vertraagde signalen samensmelten met de frequenties van je gitaarklank.

Na modulatie effecten

Door het EQ-pedaal na modulatie effecten te plaatsen, kan je het beïnvloede signaal vormgeven. Dit kan handig zijn voor het nauwkeurig afstemmen van de toon van de gemoduleerde of vertraagde signalen, het compenseren van eventuele toonveranderingen die door deze effecten worden geïntroduceerd, of het aanpassen van de algehele frequentierespons van het beïnvloede signaal.

In de Effects Loop

Veel gitaarversterkers zijn voorzien van een effects loop, waarmee je effecten tussen de voorversterker- en eindversterkertrappen kunt plaatsen. Het plaatsen van het EQ-pedaal in de effectlus kan handig zijn voor het vormgeven van de toon van de gehele signaalketen, inclusief de voorversterker- en eindversterkertrappen. Dit kan meer controle geven over de algehele toon van de versterker.

Uiteindelijk hangt de beste plaatsing voor het EQ-pedaal af van je voorkeur en de kenmerken van de andere pedalen. Door te experimenteren met verschillende plaatsingen kun je de opstelling vinden die het beste bij jouw speelstijl en muzikale doelen past.

Welk EQ-pedaal moet je kiezen?

MXR Six Band EQ

Geweldig en eenvoudig grafisch EQ-pedaal met 6 banden. Het pedaal is geüpgraded met ruisonderdrukkingscircuits, echte bypass-schakeling, helderdere LED’s voor beter zicht en een lichtgewicht aluminium behuizing.

MXR Six Band EQ

GFI System Enieqma

De Enieqma is een multifunctionele equalizer met een 5-bands volledig parametrische EQ en beschikt over 7 klassieke toonstapels (toonregeling van Baxandall, Tilt, Fender, Marshall en Vox-versterkers, enz.) en een 3-bands middentonen-equalizer die de Pultec Midrange EQ-processor. Het heeft de mogelijkheid voor presets en het pedaal klinkt ongelooflijk goed.

GFI System Enieqma

Empress ParaEq MKII

De ParaEq MKII is een parametrische en transparante EQ en beschikt over een ruisarm, transparant signaalpad dat extreem veelzijdig is. Met drie volledig parametrische banden kunt u tegelijkertijd een brede toonvorming en nauwkeurige fijnafstemming bereiken om uw perfecte geluid vorm te geven.

Empress ParaEQ MKII

Source Audio EQ2

Dit is een programmeerbare Equalizer en heeft 10 volledig instelbare frequentiebanden, stereo ins & outs, MIDI In en Thru aansluitingen, presets en een verborgen tuner functie. Dit is een geweldig klinkende en zeer flexibele EQ.

Source Audio EQ-2

Walrus Audio EB-10

De EB-10 is een voorversterker, EQ en een boost. Met dit pedaal creëer je minutieus de klank van je gitaar, zoals jij dat wilt. Het heeft drie schakelaars voor lage, midden en hoge frequenties. Elke schakelaar kan een boost van maximaal 12 dB versterken of verminderen. Er is ook een aparte boostknop voor maar liefst 10dB boost, ideaal voor solo’s.

Walrus Audio EB-10 Wit

Earthquaker Devices Tone Job V2

Dit compacte pedaal van Earthquaker Devices is een boost- en EQ-apparaat gebaseerd op de toonvormende opties die beschikbaar zijn in oude stereo voorversterkers van audiofiele kwaliteit. Het pedaal heeft een volledige frequentierespons en kan alles aan wat je erop aansluit: gitaar, bas, drummachine, synthesizers, steeldrums, klavecimbel, kazoo, autoradio en meer!

Earthquaker Devices Tone Job

Hamstead Zenith Amplitude Controller

Dit is een zeer krachtig EQ-, boost- en compressorpedaal, geleverd in een compact en ongelooflijk flexibel pakket. Van subtiele toonvorming en compressie die wel wordt gevoeld maar niet gehoord, tot extreme geluidssculptuur en ondersteuning buiten het natuurlijke domein, de drie circuits van Zenith dekken het allemaal.

Hamstead Zenith

J Rockett The Melody Overdrive

Dit is een kenmerkend pedaal voor Mark Lettieri en combineert een soepele overdrive met een 6-bands grafische EQ. Elke frequentie heeft een maximale verzwakking of versterking van 18 dB. Het versterkingsbereik is extreem breed en waar je de versterking ook instelt, het pedaal blijft muzikaal en voelt aan als een echte buizenoverdrive met doorzakking en dreun.

J Rockett The Melody Overdrive

Nut van een EQ pedaal

Over het geheel genomen is een EQ pedaal een krachtig hulpmiddel dat je nauwkeurige controle geeft over je toon en waarmee je een breed scala aan geluiden en texturen kunt instellen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de muzikale context en de specifieke situatie zijn er verschillende EQ pedalen die je kunnen helpen in je zoektocht naar je ultieme sound. Het nut van een EQ pedaal zal voor iedereen verschillend zijn, hoe dan ook we wensen je veel succes bij deze zoektocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.