Een beknopte historie van de Electro Harmonix Big Muff

big muff

De Big Muff van Electro Harmonix is een van de meest iconische pedalen in de geschiedenis van het gitaarpedaal.

Het pedaal is in 1969 ontworpen door Bob Myers en Mike Matthews en kent inmiddels zeer veel verschillende versies. In onderstaand overzicht is een beknopte ontstaansgeschiedenis van het pedaal in weergegeven. Hierbij zijn niet alle versies van het pedaal opgenomen dat is namelijk ondoenlijk. Verder is het exacte jaartal van sommige pedalen niet meer te achterhalen. Hierbij is gekozen voor het jaartal dat het pedaal volgens de meeste kenners is verschenen. De succes van de Muff zat in het bijzondere eigen geluid maar zeker ook in de betrouwbaarheid en prijs/kwaliteit verhouding.

Axis Fuzz stond aan de wieg van de Big Muff

De Axis Fuzz, een voorganger van de Big Muff, werd in de midden jaren 60 door Mike Matthews voor andere bedrijven gemaakt. In 1967 bouwde hij het pedaal voor Guild, dat het de Foxey Lady noemde. Het circuit van dit pedaal is gebaseerd op twee transistors. Later werden dat er vier, zoals in een originele Muff.

Oprichting van Electro Harmonix in 1968

Toetsenman Mike Matthews richtte Electro-Harmonix in 1968. Het eerste pedaal dat gemaakt werd was de Linear Power Booster. Een van de bekendste pedalen van EHX is de Big Muff, samen met de Memory Man. De eerste versie van de Muff verscheen in 1969, pas vanaf 1971 werd de Muff verkocht. De naam van het pedaal ‘Muff’ is volgens Mike Matthews overigens een afkorting van “muffled” – dat gedempt betekent. Dat is apart want de klank van een Muff is in de verste verte niet gedempt te noemen.

Een beknopte historie

Big Muff

Een korte geschiedenis van de Big Muff (tekst infographic)

1969 – Muff Fuzz 

De Muff Fuzz is een simpele fuzz waarvan het circuit gebaseerd is op slechts twee transistoren (vergelijkbaar met een Fuzz Face). Het pedaal zit in hetzelfde compacte kastje als de LPB-1 (Lineair Power Booster). 

1969 – Big Muff Pi (V1) 

Dit is de allereerste versie van het iconische pedaal. Deze versie wordt ook wel de Triangle Big Muff genoemd. Het pedaal is door Bob Myer en Mike Matthews ontworpen. Het betreft een volledig origineel ontwerp en is dus geen kopie van een bestaand circuit. 

Jaren 70

De Muff is in de jaren 70 flink doorontwikkeld en kende maar liefst 6 verschillende versies, waaronder de bekende Ram’s Head. Het pedaal werd populair en veel gitaristen gingen het pedaal gebruiken. David Gilmour en Carlos Santana waren hierbij de eerste bekende Muff gebruikers. 

1971 – Little Muff Pi

De transistor versie van de Muff Fuzz, maar nu in een pedaal met standaard afmetingen. Later paste Electro Harmonix het circuit aan door de transistoren te vervangen met een op-amp .

1973 – Big Muff Pi (V2)

De bekende en beruchte Ram’s Head versie van het pedaal. Dit is de eerste versie met het bekende ’47’ circuit.

1976 – Big Muff Pi (V3)

De derde versie van de Muff kwam uit en in hetzelfde jaar werd ook de Little Muff Pi uitgebracht. Dit is een op-amp versie van de little Muff Pi, oorspronkelijk uit 1971. Verder kwam er dat jaar ook een versie met 1 knop uit, de Little Big Muff. Het betrof een versie met transistoren.

1978 – Big Muff Pi V4 en V5 

EHX bracht in dit jaar twee versies uit waarbij je het EQ gedeelte kunt uitzetten (tone bypass). Het betrof in beide gevallen op-amp versies. Verder werd er een op-amp versie uitgebracht van de Little Big Muff Pi (V4/5 circuit) en daarnaast kwam de eerste Deluxe Big Muff Pi (EH1330) op de markt. 

1979 – Big Muff Pi (V6)

Het jaar daarna werd de zesde versie van de Muff gelanceerd. Het betrof een transistor versie met tone bypass. En in hetzelfde jaar werd er ook een transistor versie van de Little Big Muff uitgebracht. 1979 was ook het jaar waarin een op-amp versie van de Muff Fuzz het licht zag.

Jaren 80

Electro-Harmonix moest haar activiteiten tijdelijk stoppen in 1982. De jaren 80 waren dan ook geen productieve jaren voor wat betreft de Muff. Alleen een nieuwe versie van de Deluxe Big Muff Pi kwam nog uit in 1980. In de jaren 80 kwamen er wel diverse Muff clones op de markt. De vraag naar de Muff bleef echter ongekend hoog en EHX introduceerde het pedaal dan ook opnieuw in de jaren 90.

Jaren 90

De jaren 90 begon met de eerste in Rusland gemaakte Muff uitgebracht onder de naam Mike Matthews/Sovtek. Hierna volgde de ‘Civil War’ versie en de groene en zwarte varianten, allemaal in Rusland gefabriceerd.

1990 – Mike Matthews Red Army Overdrive

Aan het begin van de jaren 90 werden 70-er jaren Muffs voor veel geld verhandeld. Mike sloot een deal met een productiebedrijf in Sint Petersburg. Hij was echter niet meer de eigenaar van de rechten van het pedaal en noemde dit dan ook de ‘Mike Matthews Red Army Overdrive’ by Sovtek

1991 – Big Muff Pi (V7) 

Een jaar later werd er een tweede Russische versie uitgebracht, nu wel weer onder de naam Big Muff. Deze versie is ook wel bekend als ‘Civil War’vanwege de blauwe en grijze US Civil War kleuren.

1994 – Green Russian Big Muff Pi (V7)

In 1994 was het jaar waarin de iconische groene Russische versie van de Muff het licht zag. Het betrof de zogenaamde ‘tall font version’. Het circuit van deze versie was identiek aan het vorige. Een jaar later kwam er een 2e versie van de Green Russian uit, de bubble font version. Deze had een licht aangepast circuit.

1998 – Black Russian Big Muff Pi (V7) 

Vier jaar later werd het circuit van de Green Russian in een zwarte kast ondergebracht. Deze versie is qua sound identiek aan het groene pedaal. Een jaar later, in 1999, kwam er een compacte versie van de Black Russian met een licht aangepast circuit.  

Jaren 00

In de zeros kwamen de eerste reissues op de markt en daarnaast werden er versies van de muff voor basgitaar uitgebracht, de Bass Big Muff. Verder deed ook bij de Muff de trend waarin gitaarpedalen steeds kleiner worden zijn intrede met de introductie van de Nano series. 

2000 – Big Muff Pi USA reissue V9 

In 2000 werd de productie van het pedaal weer teruggehaald naar de USA (Long Island – New York). Het eerste pedaal dat EHX in New York maakte was deze USA versie. 

2001 – Double Muff 

Een jaar later, in 2001, kwam de Double Muff op de markt. Dat waren eigenlijk twee Muff Fuzz circuits uit 1969 maar dan in één pedaal.

2006 – Little Big Muff Pi (V10) 

Vijf jaar later kwam de eerste compacte versie van de Muff uit, de Little Big Muff.

2007 – Big Muff Pi USA reissue V9

In 2007 en 2008 waren er wat kleine wijzigingen aan het circuit, die bekend zijn onder revisie B en revisie C.

2008 – Bass Big Muff Pi V11 

De eerste basgitaarversie van het pedaal kwam uit in 2008. Het pedaal is gebaseerd op de Green Russian en de Muffs uit de jaren 70 en heeft extra toon controle. Qua klank lijkt deze versie nog het meeste op een Sovtek.

2008 – Nano Muff Overdrive 

Electro Harmonix bracht deze ultra compacte Nano reissue van de 1969 Muff Fuzz / Little Muff Pi uit in 2008.

2009 – Tone Wicker Big Muff Pi V12

In deze versie zit een optie waarmee je de tone control uit het circuit kunt halen en daarnaast een Tone Wicker waarmee je het geluid wat ‘ronder’ maakt.

Jaren 10

In de jaren 10 van deze eeuw werd de trend van alsmaar kleinere pedalen voortgezet en de Nano reeks behoorlijk uitgebreid. Er kwamen divers reissues van iconische pedalen, zoals de Nano Green Russian, de Nano Ram’s Head en de Nano Triangle. Daarnaast kwam er een reissue van de legendarische op-amp Muff uit 1978, het pedaal waarmee Siamese Dreams van The Smashing Pumpkins is opgenomen. 

2010 – Germanium 4 Big Muff Pi V13 

Dit is een uitgebreide versie van de Muff die uit gescheiden overdrive en distortion secties bestaat. Het circuit van het pedaal maakt gebruik van Germanium transistoren. 

2010 – Nano Double Muff

Dit is een compact pedaal dat uit twee originele Muff Fuzz circuits bestaat. Je kunt hierbij zowel één Muff gebruiken als twee Muffs voor een complete over-the-top overdrive.

2013 – Deluxe Bass Big Muff

Gebaseerd op V11 van het Bass Big Muff circuit. Het heeft iets minder gain en meer mid dan een Green Russian. Daarnaast zit er een boost/cut switch op en verschillende andere features.

2014 – Deluxe Big Muff Pi

Dit is misschien wel de meest veelzijdige Muff pedalen. Het pedaal heeft een uitgebreide mid-sectie waarmee je de fuzz naar wens kunt inkleuren en ervoor zorgen dat je door de mix te horen bent.

2017  – Nano Green Russian en Nano Op-amp Big Muff 

In 2017 bracht EHX twee reissues uit in compacte nano afmetingen. Het circuit van de nano Green Russian is gebaseerd op de ‘tall font’ Green Russian, die weer hetzelfde circuit heeft als de ‘Civil War’.  De nano op-amp is een reissue van de little Big Muff Pi Op-amp uit 1978.

2018 – Triangle Big Muff 

De nano reeks werd in 2018 voortgezet met een compacte reissue van de allereerste Muff V1 uit 1969. Het pedaal werd uitgebracht ter ere van de 50e verjaardag van Electro Harmonix.

2019 – Ram’s Head reissue 

De nano versie van de tweede versie van de Muff uit 1973, ook wel bekend als Ram’s Head, is voorlopig de laatste reissue in de nano reeks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.