Ross compressor, een iconisch pedaal

Ross Compressor

Waarschijnlijk kent niet iedereen de Ross compressor, toch is de kans vrij groot dat je er een gehoord hebt, of zelf op een Ross circuit hebt gespeeld.

Ontstaan van Ross Musical

Bud Ross richtte het bedrijf Kustom Amplification op in 1964 en huurde een kleine kruidenierswinkel om daar versterkers te maken. En dat was succesvol, onder andere Johnny Cash, the Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival,Leon Russell en the Jackson Five waren fervente gebruikers van deze versterkers. Nadat Kustom Amplification een van de meest erkende fabrikanten van solid-state gitaarversterkers in Amerika was, verkocht hij het in 1972 aan Baldwin Pianos. Kort daarna lanceerde hij Ross Musical.

De eerste Ross effectpedalen

Na enkele jaren alleen prototypes te hebben geproduceerd kwamen de eerste echte effectpedalen rond 1974 op de markt. De eerste reeks bestond uit een Compressor, Distortion en Phase R1. Deze pedalen waren duidelijk geïnspireerd op de MXR pedalen die rond dezelfde tijd op de markt kwamen. 

De Ross Compressor

Zoals gebruikelijk in de tijd hadden effectpedalen een duidelijk karakter en dat kan ook van de Ross Compressor worden gezegd. Het pedaal is gebaseerd op een MXR Dyna Comp en heeft enkele onderdelen van dit circuit aangepast. Wat overblijft is een compressor die doet wat het moet doen met een duidelijk karakter. Het effect is muzikaal, kleurt je signaal en heeft een duidelijke textuur. De Ross is iets stabieler en warmer dan de Dynacomp, maar de meeste kenmerken zijn hetzelfde. 

Het circuit van de Ross compressor: OTA en CA3080 IC

Het circuit van het pedaal is een zogenaamde OTA (Operational Transconductance Amplifier). Dit type compressie wordt veruit het meeste gebruikt in gitaar pedalen. Het reageert niet zo snel als bijvoorbeeld een VCA (Voltage Controlled Amplifier) maar wel sneller dan optische compressie. Verder maakt het circuit gebruik van een CA3080 IC. De CA3080 is een versterker met een paar differentiële ingangen en een enkele uitgang, waarbij de uitgang een stroombron is in plaats van een spanningsbron. Als je meer wilt weten over hoe deze chip precies werkt, kijk dan eens naar deze datasheet of naar de uitleg van Don Tillman.

Eind jaren 90 kwam pas het succes

Het echte succes van de Ross Compressor kwam pas in de eind jaren 90. De band Phish was erg populair en mensen gingen op zoek naar de oude Ross-compressoren die Trey Anastasio gebruikte. Maar de 30+ jaar oude originele Ross Compressors waren moeilijk te vinden en erg duur. Mede hierdoor besloten veel effectmakers het circuit als basis te nemen voor hun eigen compressor.

Slechts twee knoppen: sustain en output

Het pedaal heeft slechts twee knoppen: een output en een sustain knop. Met de output knop stel je het volume in en de sustain knop stelt de drempel in wanneer het effect gaat werken. Hoe verder je deze knop opendraait hoe lager deze drempel wordt. Het effect heeft verder vaste waarden voor de attack en decay en de mate van compressie. Hierbij is de attack vrij langzaam ingesteld waardoor de transiënts van je attack niet beïnvloed worden. Het pedaal heeft verder een lange decay en de mate van compressie is aanzienlijk.

Moderne varianten van de Ross compressor

In 2018 richtte de kleinzoon van Bud Ross samen met zijn jeugdvriend Ben Brazil het bedrijf Ross Audibles op en werd oa de compressor opnieuw uitgebracht. Deze was in no-time uitverkocht en de heruitgave van het iconische pedaal was dan ook zeer succesvol. Naast deze reissue hebben veel pedalenmakers het Ross circuit gebruikt als basis (of inspiratie) voor hun compressor pedaal. Vaak met enkele aanpassingen aan het circuit en met meer controle over de parameters van het effect. De meest bekende zijn misschien wel de MXR Dynacomp (het originele circuit), Wampler Ego, Keeley Compressor Plus, EHX Tone Corset en de Maxon CP9 Pro.

MXR Dyna Comp

De originele Dyna Comp werd in 1972 uitgebracht en was het allereerste compressor pedaal. Die versie had geen led en je kon dus niet zien of hij aan stond. De voordelen van deze heruitgave is dat hij een led heeft zodat je kan zien of hij aan of uit staat. Verder zit er nu ook een 9 volt adapter aansluiting op.

MXR Dyna Comp
MXR Dyna Comp

Wampler Ego

Wampler Ego Compressor V2 is de tweede versie van deze compressor die door sommigen als de industriestandaard compressor wordt beschouwd. Dit pedaal geeft je ongekende controle over het gitaarsignaal en voldoet aan de behoefte van de gitaristen van vandaag.

Wampler Ego CompressorV
Wampler Ego Compressor

Keeley Compressor +

Keeley Compressor Plus is een van de meest populaire boutique compressors in de wereld. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 van gemaakt. Keeley weet wat er voor nodig is om een instrument te laten klinken alsof het professioneel is opgenomen en daarnaast weten ze als geen ander hoe je je een gitaarsignaal door een mix heen hoort.

Keeley Compressor Plus
Keeley Compressor Plus

EHX Tone Corset

Electro Harmonix Tone Corset is een analoge, parallelle compressor die je geluid in toom houdt. Het pedaal klinkt, zoals we gewend zijn van EHX, geweldig en het zit in een lekker compact en robuust metalen doosje. Met deze compressor kan je zowel de pieken van je volume halen maar ook een lekkere lange sustain uit je gitaar halen.

Electro Harmonix Tone Corset
EHX Tone Corset

Maxon CP9 Pro+

Het circuit van deze Maxon CP9 zorgt voor een zeer soepele, transparante, bijna “glazige” compressie met een extreem lage ruisvloer, zelfs bij maximale instellingen. Je gitaar klinkt als je gitaar, alleen met een soepelere, meer gebalanceerde dynamische respons. Noten springen van de toets met verbluffende helderheid en grenzeloze maar gecontroleerde sustain.

Maxon CP9 Pro+ Compressor
Maxon CP9 Pro

Ross pedals door JHS

Update (31/08/23) Onlangs heeft JHS de productie van Ross pedals weer nieuw leven ingeblazen. Dit heeft geresulteerd in maar liefst vijf nieuwe Ross pedalen waaronder nieuwe versies van de iconische compressor, maar ook geheel nieuwe versies die voorheen nog niet door Ross zijn uitgebracht. De volledige line-up bestaat uit de Ross Phaser, Ross Fuzz, Ross Chorus, Ross Distortion en natuurlijk de Ross Compressor. Voor liefhebbers van het merk, hierbij een korte documentaire over Ross.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.