Het beste pedalboard voor mijn gitaarpedalen

beste pedalboard

Nog niet zo lang geleden waren er geen gitaar effectpedalen. Als je een ander geluid wilde, wisselde je van gitaar (of van versterker) of je gebruikte de toon- en volumeregelaar van je gitaar.

Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of er is wel een pedaal voor. Van eenvoudige boost pedalen tot en met volledige gitaarsynthesizers, het is allemaal te koop. Veel gitaristen vertrouwen volledig op de klank van hun gitaar effectpedalen en het is niet ongebruikelijk dat gitaristen er 10 of meer op de grond hebben liggen. Dit brengt een geheel nieuw probleem met zich mee. Want hoe neem je al die pedalen mee naar je optreden en hoe zorg je er voor dat je kostbare pedalen hun werk blijven doen? In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten. Het is met name bedoeld voor gitaristen die op zoek zijn naar hun eerste pedalboard.

Wat is een pedalboard en waarom zou ik die nodig hebben?

Een pedalboard is een plank (vaak van metaal) waarop je je effectpedalen monteert. Vrijwel alle pedalboards zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium. De pedalen zitten vast op het board en kunnen bij het vervoeren niet beschadigd raken. Daarnaast is het handig dat je pedalen permanent aangesloten zijn. Als je meer dan één gitaareffect hebt is het eigenlijk al verstandig om een pedalboard aan te schaffen. Je hoeft dan niet elke keer je pedalen aan te sluiten en ze zijn beschermd als je ze wilt vervoeren. Een ander voordeel van een pedalboard is dat deze vaak schuin omhoog loopt waardoor je beter bij de pedalen komt met je voeten. Een voordeel is ook dat je je voeding onder het board kunt bevestigen waardoor deze niet onbeschermd op de vloer ligt.  

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een pedalboard?

Allemaal leuk en aardig, maar waar moet je op letten bij de aanschaf? In ieder geval is het belangrijk om geen board te kopen waar je huidige pedalen precies op passen. Koop een pedalboard altijd op de groei. Maak een lijstje met de pedalen die je nog van plan bent om aan te schaffen en denk ook na of je hierbij een (midi) voetschakelaar wilt gebruiken. Met een voetschakelaar schakel je pedalen in- of ‘de loop’. Het voordeel hiervan is dat je gitaarsignaal niet altijd door alle pedalen heengaat voordat het de versterker bereikt.

Pedalboard planner

Verder is het van belang om je pedalen zo te positioneren dat je er met je voet makkelijk bij kunt. Op dit moment is er een trend dat de pedalen alsmaar kleiner worden. Je voeten nemen echter niet in omvang af en als je pedalen te dicht op elkaar bevestigd dan loop je het risico dat je er twee tegelijk aan- of uitzet. Een handig hulpmiddels is om hierbij de pedalboard planner van Pedaltrain te gebruiken.

Pedalboards van Voodoo Lab, Aclam en Pedaltrain

Soft case of hard case?

Als je je pedalen meeneemt naar optredens is een koffer een absolute vereiste. Alle pedalboards op onze site worden inclusief koffer geleverd. Er zijn twee verschillende type koffers, er zijn soft cases en hard cases. De soft cases bieden iets minder bescherming, als er bijvoorbeeld iets zwaars op je koffer valt dan is er een kans dat je pedalen toch beschadigd raken. Een hard case biedt wat meer bescherming, maar is ook duurder. Bij veel pedalboards van kan je kiezen tussen een soft of een hard case.

Welk merk pedalboard moet ik kiezen?

Pedalboards zijn er in alle prijscategorieën en de keuze voor een bepaald merk is mede afhankelijk van het bedrag dat je er aan wilt/kunt besteden. In het lagere prijssegment vinden wij met name Rockboard een goed aanbod hebben. De pedalboards zijn degelijk gebouwd, je hebt veel keuze in het formaat en rockboard levert veel accessoires die je meteen of later aan je board kunt toevoegen.

In het iets hogere prijsklasse zitten de pedalboards van Pedaltrain. Ook hier is zeer veel keuze. Bij alle boards kan je kiezen tussen een koffer of een tas en de pedalboards zijn oerdegelijk en kunnen tegen een stootje. Het zijn boards die bij ons het meest verkocht worden op dit moment (eind maart 2023).

In een nog iets hogere prijsklasse zitten de boards van Temple Audio en Voodoo Lab. De boards van Temple Audio zien er zeer fraai uit, je kunt uit verschillende kleuren kiezen, en ze hebben een apart systeem waarmee je je pedalen bevestigd. Het werkt met plates die je onder je effectpedalen plakt en vervolgens op je board vast zet. Dit systeem hoef je overigens niet te gebruiken, je kunt ook gewoon velcro op je board plakken. Verder heeft Temple Audio (net zoals Rockboard) ook zogenaamde Mods waarmee je het makkelijker maakt om je effecten aan te sluiten op je gitaar/amp. Voodoo Lab maakt naast voedingen ook pedalboards. Die zijn van super kwaliteit en de voedingen van Voodoo Lab passen er naadloos onder.

Je kunt er tenslotte ook voor kiezen om een pedalboard op maat te laten maken. We werken hierbij samen met Moonspinner Gear. In principe is alles bespreekbaar en krijg je exact het formaat en de indeling die je wilt.

>> overzicht van pedalboards

Hoe bevestig ik mijn gitaarpedalen op een pedalboard?

Heb je een keuze gemaakt voor een pedalboard dan komt de volgende vraag, hoe bevestig je je gitaarpedalen? Er zijn meerdere systemen om dit te doen. Het meest gebruikte is klittenband (velcro) ook wel hook-and-loop tape genoemd. Je plakt het ene gedeelte van de klittenband (velcro) op je board en het andere gedeelte op je pedaal. Bij vrijwel alle boards krijg je deze tape erbij. Daarnaast is er een sterkere versie die meestal onder de naam dual lock wordt verkocht, onder andere door 3M. 

beste pedalboard
Dual Lock Tape, Pedal Fasteners van Aclam en een Stomp Trap

Pedal fasteners van Smart Track

Naast klittenband zijn er ook nog andere methoden om je pedalen te bevestigen. De Smart Track boarden van Aclam Guitars werken bijvoorbeeld met pedal fasteners. Dat zijn kleine clips met een schroef waarmee je de pedalen vastklemt. Het voordeel hiervan is dat je niets op je pedaal (en op je board) hoeft te plakken. Mocht je ooit weer afscheid willen nemen van een gitaarpedaal dan kan je deze er makkelijk weer afhalen en hoef je geen tape te verwijderen. 

Overige methoden om je pedalen vast te maken

Een hele goedkope oplossing is om tie-wraps te gebruiken. Deze zijn in elke doe-het-zelf-zaak te koop en je bevestigt je pedalen er eenvoudig mee aan het board. Daarnaast zijn er ook zogenaamde stomp traps te koop. Je plakt de klittenband aan de onderkant van de stomp trap en bevestigt deze aan het board. Vervolgens stop je je pedaal in de stomp trap.

Welke volgorde van effecten moet ik aanhouden?

Voordat je begint met het aansluiten van je pedalen is het sowieso verstandig om eerst een tijdje te experimenteren met de volgorde van je gitaar effecten. Door te experimenteren kom je er vanzelf achter welke volgorde voor jou het beste werkt. Als je een programmeerbare pedalswitcher hebt kan je de volgorde van de pedalen zelfs programmeren en kan je gelijk aan de slag met aansluiten.

Hoe sluit ik mijn gitaar effecten aan?

Gitaarpedalen hebben in- en uitgangen voor het audiosignaal en een aansluiting voor een voeding om het pedaal van stroom te voorzien. Sommige pedalen hebben daarnaast een aansluiting voor een expressiepedaal en/of midi aansluitingen. Het audiosignaal gaat van rechts naar links, dus aan de rechterkant zit de ingang en aan de linkerkant zit de uitgang. Aansluiting van gitaarpedalen is vrij simpel je verbindt de uitgang van het ene pedaal met de ingang van het andere pedaal. Zo ontstaat een lange rij van pedalen waar je gitaarsignaal doorheen gaat. 

patchkabels
Een patchkabel met TS Jack plug, een TRS jack plug en een Evidence Audio – Screw In Solderless (SIS) plug

Gebruik patchkabels die je op maat kunt maken

Het aansluiten van gitaarpedalen doe je met zogenaamde patchkabels. Dat zijn kabels met zogenaamde TS (Tip Sleeve) Jack pluggen. Mocht je pedalen met een stereo in- of uitgang dan heb je vaak kabels met een TRS Jack (Tip Ring Sleeve) nodig. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je pedaal. Patchkabels zijn er in alle vormen en maten. Veruit het beste is om kabels op maat te maken. Hiermee zorg je ervoor dat er niet te veel kabel tussen je pedalen komt. Vaak veroorzaakt te veel kabel namelijk een verlies aan hoog in je signaal.

>> overzicht van patchkabels

Gebruik ik een (multi)voeding of een batterij?

Na het aansluiten van het audiosignaal van je pedalen is het tijd om na te denken over de wijze waarop je pedalen van stroom gaat voorzien. Er zijn grofweg twee mogelijkheden. Je kunt allereerst kiezen voor een 9 volt batterij. Dat werkt niet bij alle pedalen, raadpleeg hiervoor de handleiding van je pedaal. Let er op dat de batterij je pedaal van stroom voorziet zodra dee wordt aangesloten met patchkabels. De batterij loopt dus leeg, ook al gebruik je je gitaarpedaal niet. Een tip is om in dit geval altijd de patchkabels uit het pedaal te halen als je deze niet gebruikt. Wat je ook kunt doen is een voedingsplug aansluiten op de voedingsingang van het pedaal. Hiermee schakel je de batterij van het pedaal uit.

adapter of multivoeding
Electro Harmonix 9 volt adapter, 2 Plus Multivoeding van Voodoo Lab en een Daisy Chain met vijf 2,1 mm pluggen

Fuzz pedalen werken goed op een batterij

Bij de meeste pedalen maakt het voor de klank niet uit of een goede externe adapter wordt gebruikt of een batterij, hoewel sommige toonpuristen hierover wellicht een andere mening hebben. Bij fuzz pedalen maakt het vaak wel uit. Zeker als een batterij wat leger raakt zal de spanning ervan ook dalen en dat zorgt voor een ander geluid. Tegenwoordig bestaan er echter ook voedingen die deze werking nabootsen waarbij je vaak zelfs de leeftijd van de batterij kunt aangeven.

Adapter met daisy chain of multivoeding?

Mogelijkheid twee is om een adapter of multivoeding aan te schaffen en deze al dan niet in combinatie met een daisy chain te gebruiken. Als je nog op zoek bent naar een goede voeding voor je effectpedalen lees dan dit artikel eens. Daisy chainen betekent dat je meerdere pedalen aansluiten op dezelfde output. Je gebruikt hiervoor een speciale daisy chain kabel waarbij de pluggen zijn doorgelust.

>> overzicht van adapters
>> overzicht van multivoedingen
>> overzicht van daisy chain kabels

Hoe sluit ik mijn effecten op een voeding aan?

Veruit de meeste pedalen werken op 9 Volt en hebben een zogenaamde center negative aansluiting. Dit betekent dat de buitenkant van de plug de plus is en de binnenkant de min. Heel af en toe gebruikt een pedaal een andere aansluiting of een andere spanning dan 9 volt. Meestal is het dan 12 of 18 volt. Bij pedalen is het verder van belang dat ze de juiste hoeveelheid stroom krijgen. Stroom wordt uitgedrukt in milliampere (mA). Het kan geen kwaad om je pedalen meer stroom te geven dan ze nodig hebben. Het pedaal trekt de stroom die nodig is uit de voeding en zal niet meer trekken dan nodig is. Het kan echter wel kwaad om een andere spanning aan te sluiten. Als er 9 volt op het pedaal staat, sluit dan ook altijd 9 volt aan!

Polariteit
De Strymon Volante heeft een center negative aansluiting, de Fulltone 69 MKII fuzz heeft een center positive aansluiting

Bevestigen van je voeding aan je pedalboard

Als je voor een multivoeding hebt gekozen dan is het verstandig om deze ook aan je board vast te maken. Alle merken bieden hiervoor zogenaamde mounting kits aan. Er zijn universele die vaak goedkoper zijn en geschikt voor een groot aantal verschillende voedingen. Daarnaast zijn er specifieke mounting kits waarmee je alleen voedingen van een bepaald merk/type kunt monteren. Het meest makkelijk is om de voeding aan de onderkant van je board te bevestigen. Let er op dat je de voeding zodanig plaatst dat de stroomsnoeren lang genoeg zijn om alle pedalen te bereiken. Verder zijn sommige pedalen gevoelig voor het magnetische veld van een voeding. Test altijd eerst of daar sprake van is voordat je de voeding monteert.

>> overzicht van mounting kits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.