De 35 beste Dumble gitaar pedalen van dit moment

Dumble gitaar pedalen

Dumble versterkers zijn de holy grail van buizenversterkers. Sinds de jaren 60 maakt Alexander “Howard” Dumble deze iconische buizenversterkers.

Het zijn de meest kostbare versterkers die op dit moment te koop zijn. Hierbij wordt de Overdrive Special door velen als de meeste waardevolle versterker beschouwd. Op de tweedehandsmarkt gaat deze voor bedragen tussen de 70.000 en 150.000 dollar van de hand. Er zijn zelfs exemplaren die voor meer verkocht zijn. Dit soort bedragen zijn waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig maar dat er steeds meer pedalen op de markt komen die het geluid van een Dumble zo goed als mogelijk nabootsen. Hieronder staan 35 Dumble gitaar pedalen die gebaseerd zijn op deze iconische buizenversterker.

Ontstaan van Dumble versterkers

Alexander Dumble startte met de versterker business in de midden jaren 60. Sindsdien heeft hij er waarschijnlijk ongeveer 300 exemplaren gemaakt. En niet voor de minste, onder andere Larry Carlton, Stevie Ray Vaughan, Eric Johnson en Robben Ford zijn of waren fanatieke gebruikers. Alexander was zelf overigens ook geen onverdienstelijke gitarist. Hij speelde in de band Captain Speed en heeft in het openingsprogramma van Jimi Hendrix gestaan. Maar als versterkerbouwer is hij beroemd geworden.

Overdrive Special

Een van de meeste bekende versterker is de Overdrive Special en gebaseerd op het geluid van Robben Ford. Het verhaal gaat dat Dumble nogal gecharmeerd was van het geluid van Robben’s gitaar. In die tijd speelde Robben op een Blackface Fender Bassman, zonder effect pedalen en met de versterker vrijwel helemaal opengedraaid. Pas ongeveer 10 jaar nadat de Overdrive Special op de markt was speelde Robben op een exemplaar. Sindsdien speelt hij alleen nog maar op Dumble versterkers (of op Dumble clones).

Niet elke ODS is hetzelfde

De Overdrive Special is een tweekanaals versterker, met een clean kanaal en een overdrive kanaal. Dit tweede kanaal is geen apart kanaal maar zit als het ware bovenop het cleane kanaal. Hoewel deze kanaalindeling op elke ODS hetzelfde is zijn er grote verschillen tussen verschillende exemplaren. De meeste versterkers gebruiken 6L6 buizen (zoals Fender dat doet), sommige hebben echter EL34 buizen (vergelijkbaar met Marshall). Maar dat is niet het enige verschil. Sommige hebben een volledig clean kanaal, andere hebben een klein beetje of zelfs heel veel oversturing in het cleane kanaal bij hogere standen. En in latere versies zit een “Hot Rodded Marshall” EQ gedeelte aan de binnenkant van de versterker.

Dumble gitaar pedalen - Dumble Overdrive Special
2 Dumble Overdrive Special Heads

Hoe klinkt een Overdrive Special?

Het geluid van een ODS is misschien nog wel het beste te omschrijven als diep, rijk, zeer muzikaal en met veel sustain. Het cleane kanaal is zeer responsief en heeft diepe, lage tonen zonder dat deze modderig worden. Het midden is duidelijk en ligt zeer prettig in het gehoor. Het hoog is kristalhelder zonder dat het pijn gaat doen aan je oren. In onderstaand filmpje van The Guitarist kan je het zelf horen.

Steel String Singer

Het andere bekende versterker model is de Steel String Singer, een versterker met één clean kanaal en reverb. Er zijn waarschijnlijk maar 12 van gemaakt. Ook deze varieert van model tot model. De allereerste heeft een ingebouwde vibrato en verder hebben eerdere versies meer gecompliceerde fase-inversietechnieken. Vanaf versie 4 vereenvoudigde Dumble de fase-inversie en krijg de versterker meer negatieve feedback, waardoor het signaal nog cleaner werd.

Hoe klinkt een Steel String Singer?

Elke Steel String Singer heeft speciale high- en low-cut filters. Het geluid is extreem clean met veel dynamische respons. De EQ regeling is relatief vlak. Er zijn gitaristen die beweren dat het hoog en laag van deze versterkers uniek zijn en door geen enkele andere versterker geproduceerd kunnen worden. Daarnaast produceert de String Singer een aanzienlijke hoeveelheid harmonischen die uiterst prettig in het gehoor liggen. Geluidsfragmenten van een echte Steel String Singer zijn lastig te vinden. Als je het cleane geluid van John Mayer in gedachte neemt dan krijg je een beetje een indruk van het geluid. John gebruikt er namelijk een (samen met een Two Rock).

Dumble gitaar pedalen - Dumble Steel String Singer
2 Dumble Steel String Singer Heads

Dumble gitaar pedalen, amp-in-a-box

Wil je nou zelf ook het geluid van een Dumble en ben je geen miljonair dan is een gitaarpedaal een goed alternatief. Er zijn inmiddels heel veel pedalen gebaseerd op een Dumble versterker. In onderstaand overzicht staan er meer dan 35 Dumble gitaar pedalen. Door op een pedaal te klikken kom je bij de maker/verkoper van het pedaal, sommige pedalen worden echter niet meer gemaakt. Alle prijzen zijn gebaseerd op de adviesprijzen zonder rekening te houden met eventuele verzendkosten. Mocht ik er nog eentje gemist hebben laat het dan even weten in het commentaar. Ik verkoop er zelf ook een paar: Cornerstone Gladio, J Rockett The Dude V2, J Rockett HRM en Wampler Euphoria.

Overzicht Dumble gitaar pedalen

Effect Fabrikant Naam Nog gemaakt Land Prijs (eur)
Amplified Nation Big Bloom Amplified Nation Big Bloom Nee USA 325
Analog King Zen Tone Analog King Zen Tone Nee ? ?
Barber Burn Unit EQ Barber Electronics Burn Unit EQ Nee USA 199
CKK Lunar Drive CKK Lunar Drive Ja USA 80
CNZ Audio SDU-20 Dumble CNZ Audio SDU-20 Dumble Ja USA 40
Dumble gitaar pedalen - Cornerstone Gladio Cornerstone Gladio Ja IT 349
Custom Tones Ethos Overdrive Custom Tones Ethos Overdrive Ja USA 399
Ego Electronic ODS Preamp Ego Electronic ODS Preamp Nee TAI ?
Fishbone Overdrive Special Fishbone Overdrive Special Nee TAI ?
Freekish Blues Alpha Drive II+ Freekish Blues Alpha Drive II+ Nee USA 70
Fuchs The Plush Drive Fuchs Audio The Plush Drive Ja USA 149
Golden Acorn OverDrive Special One Control Golden Acorn Overdrive Special Ja JAP 129
Hotone Audio Grass Hotone Audio Grass Ja CHN 79
Dumble gitaar pedalen - J Rockett The Dude V2 J Rockett The Dude V2 Ja USA 229
Jetter GS 124 Jetter GS 124 Ja USA 229
Joyo R-02 Taichi Joyo R-02 Taichi Ja CHN 65
Lovepedal Zendrive Lovepedal Zendrive Ja USA 269
Mad Professor Simble Mad Professor Simble Ja FIN 189
Menatone Howie Menatone Howie Ja USA 249
Mistweaver Effects Forestry Mistweaver Effects Forestry Ja SIN 175
Mojo Hand FX DMBL MojoHand FX DMBL Ja USA 169
Montreux Retrovibe Boutique Drive Montreux Retrovibe Boutique Overdrive Nee JAP 180
Ohm Electronics Billy Hell Ohm Electronics Billy Hell Nee USA 175
Quinn Hot Buttered Scotch Quinnamp Hot Buttered Scotch Nee USA 125
Retroman Dum-Box Retroman Dum-box Ja USA 295
Rowin LEF-315 Dumbler Rowin LEF-315 Dumbler Ja CHN 39
Rowin Dumble Overdrive Rowin Dumble Overdrive Ja CHN 39
Tanabe Dumkudo Tanabe Dumkudo Ja JPN 279
Tom's Line Engineering ADR-3 Dumbler Tom’s Line Engineering ADR-3 Dumbler Ja CHN 49
Van Weelden Royal Overdrive Van Weelden Royal Overdrive Ja NED 595
Velvet Pedals Katana Velvet Pedals Katana Ja GRE 120
Vertex Steel String MKII Vertex Steel String MKII Ja USA 215
Vertex Ultra-Phonix HRM Vertex Ultra-Phonix HRM Ja USA 215
Vertex Ultraphonix OD Vertex Ultraphonix OD Ja USA 215
Dumble gitaar pedalen - Wampler Euphoria Wampler Euphoria Ja USA 209
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.