De 10 beste Fender in a box gitaarpedalen

fender in a box

Ben je op zoek naar het geluid van een vintage Fender Tweed versterker maar heb je niet voldoende geld om een vintage Fender Deluxe uit 1958 aan te schaffen?

Kijk dan eens naar een Fender in a box effectpedaal. Er zijn steeds meer fabrikanten die effectpedalen op de markt brengen die het geluid van een (bekende) versterker nabootsen. Met een dergelijk pedaal heb je wel de klank en de feel van de originele versterker maar niet de kosten. In dit blog ga ik in op 10 gitaarpedalen die het geluid van iconische Fender versterkers zo exact mogelijk nadoen, oftewel een Fender in a box!

Wat zijn amp-in-a-box pedalen?

De naam zegt het eigenlijk al, een amp-in-a-box pedaal is een pedaal dat het geluid en de ‘feel ‘van een versterker zo exact mogelijk nabootst. Sommige pedalen doen dat in algemene zin, zonder dat men een specifiek versterker model hiervoor op het oog had. Voorbeelden hiervan zijn de Sweet Honey van Mad Professor en de Wampler Tweed. Andere pedalen bootsen een specifieke versterker na. Denk hierbij aan versterkers van Vox (AC30), Marshall, Supro, Bogner, HiWatt, Orange, Dumble en Gibson en ga zo maar door. Vaak gaat het hierbij om een specifiek model en/of om een specifiek jaar. Fender in a box pedalen bootsen dus iconische Fender versterkers na, waarbij het meestal om de bekende Tweed versterkers die tussen 1948 en 1960 zijn gemaakt.

Wat heb je aan een Fender in a box?

Een amp-in-a-box wordt vaak om twee redenen gebruikt: als een eq en/of als (extra) gain.

Gebruik als eq
Als je een amp-in-a-box als eq gebruikt krijg je er een tweede versterker bij. Als je bijvoorbeeld in een coverband speelt heb je waarschijnlijk behoefte aan een zo accuraat mogelijke benadering van het originele gitaargeluid. Een amp-in-a-box is dan een relatief goedkope oplossing waarmee je een goede basis legt. Uiteraard zijn de gebruikte gitaar en een flinke dosis talent voor minstens zo groot gedeelte van invloed op het eindresultaat 😉 Als je een amp-in-a-box combineert met een booster of overdrive ervoor of erna krijg je bovendien een heel scala aan geluiden waarmee je zowel slag- als sologeluiden kan verrijken.

Gebruik als extra gain
De tweede manier om een amp-in-a-box pedaal te gebruiken is als extra gain. Deze pedalen geven vaak het geluid weer van een versterker die zich in ‘the sweet spot’ bevindt. Dat betekent dat de versterker net gaat oversturen (op het cleane kanaal). Aangezien dat bij versterkers vaak op hoge volumes plaatsvindt is een pedaal dat bij lage volumes hetzelfde doet een handig hulpmiddel om een extra boost te geven aan bijvoorbeeld een overdrive of distortion pedaal. Het komt er op neer dat je het signaal van een overdrive pedaal naar een al (licht) overstuurde versterker stuurt, waardoor je nog meer overdrive krijgt.

Welke Fender in a box pedalen zijn er?

Zoals gezegd beperk ik me hier tot fender in a box pedalen. Onderstaande 10 pedalen zijn misschien wel de meest bekende Fender style pedalen. En er zijn er ongetwijfeld nog meer dan deze 10, laat maar even weten welke ik nog gemist door een reactie op dit artikel achter te laten.

Pedalen gebaseerd op een ’50s Tweed Twin

De Twin is in 1952 geïntroduceerd, nog voordat de Stratocaster verkocht werd, en staat bekend om het ultracleane geluid. Er zijn door de jaren heen veel verschillende versies gemaakt, waaronder de bekende Twin Reverb, de Super Twin, de Twin Reverb II en de Twin Reverb ’65 Reissue. In 2001 is de Cyber Twin uitgebracht, een buizenversterker met een digitale processor. In 1958 is een variant van de Twin geïntroduceerd die meer volume had dan de voorgangers. Deze versie had vier 5881 power tubes waarmee de versterker maar liefst 80 watt aan geluid kon produceren.

Deze ‘high-powered’ versie van de Twin vormde de basis een pedaal van Mad Professor: Big Tweedy Drive en van Love Pedal: High Power Tweed Twin. De Big Tweedy heeft vier regelaars, te weten tone, presence, volume en drive. De High Power Tweed Twin heeft slechts twee regelaars drive en master volume en daarnaast een driestanden schakelaar waarmee een klankkleur preset gekozen kan worden. Ik heb de pedalen nog niet in handen gehad, hoe ze klinken kan je hieronder zelf beoordelen.

Mad Professor Big Tweedy Drive
Lovepedal High Power Tweed Twin

Pedalen gebaseerd op een Tweed Deluxe

Catalinbread heeft een groot aantal pedalen gebaseerd op beroemde versterkers, allen uitgebracht in de Foundation Overdrive Series. Twee pedalen uit deze serie zijn gebaseerd op een Tweed Deluxe. Zowel de Formula 5 als de Catalinbread Formula 55 zijn gebaseerd op de 5E3 preamp van de Tweed Deluxe. De Formula 5 is misschien wel de meest exacte replica inclusief alle ‘ontwerpfouten‘ van het origineel.

Helaas waren sommige onderdelen die in de Formula 5 gebruikt werden niet meer beschikbaar en mede hierdoor is de Formula 55 ontstaan. Dit pedaal is een verbeterde versie van het origineel, met meer laag, meer head room en een groter overdrive bereik. Met dit pedaal creëer je het geluid waarmee Tom Petty, de Black Crowes en ZZ Top beroemd werden.

De Les Lius van Love Pedal is een ander pedaal mede gebaseerd op dezelfde iconische versterker. Dit pedaal heeft als extra dat er met een mini toggle geschakeld kan worden tussen een Tweed Deluxe en een 50’s Fender Twin of een combinatie van deze twee. Het beste van twee werelden dus.

fender in a box
Catalinbread Formula 5, Formula 55 en Love Pedal Les Lius

Welke moet je kiezen? Ik gebruik zelf een Formula 55 dus ben niet helemaal objectief en verder heb ik de Catalinbread en de Love Pedal ook nooit naast elkaar (tegelijk) gehoord. Alle twee hebben True Bypass, waardoor het signaal niet door het effectcircuit gaat indien het pedaal uit staat. De Love Pedal heeft als voordeel dat het een extra boost voetschakelaar heeft. De Formula 55 heeft meer opties om je geluid te ‘shapen’ met de presence en tone knop. De puristen kiezen waarschijnlijk de Formula 5, omdat dit de meest exacte replica is van het origineel. Qua prijs ontlopen de drie pedalen ook niet veel, ze kosten alle drie ongeveer 200 euro.

Pedalen gebaseerd op een Tweed Bassman

In de Foundation Overdrive Serie biedt Catalinbread ook de Formula 5F6 aan, gebaseerd op de door Fender in juli 1957 geïntroduceerde ‘narrow panel’ Tweed Bassman met 4 x 10 inch speakers. Hoewel de Bassman als basversterker door Fender in de markt is gezet, werd deze al snel populair onder gitaristen. Zowel Kurt Cobain, Josh Homme als Brian Setzer waren fervent gebruiker. Verder vormde het circuit van de Bassman ook de basis voor de eerste JTM45 versterker top van Marshall gelanceerd in 1962. Kortom de moeite waard om onder je voet te hebben!

catalinbread formula 5f6
Catalinbread Formula 5F6

De Formula 5F6 heeft gain (hoewel deze niet op de originele versterker zat) en volume knoppen en daarnaast treble, middle en bass waarmee het geluid gekleurd kan worden. Daarnaast zitten er in het pedaal, onder de klep, een presence trim potmeter en een mode switch. Met de presence potmeter kan de presence worden gefine-tuned. Met de mode switch kan gekozen worden voor de standard bassman of voor de secret lead mode. In deze laatste stand krijg je een behoorlijke hoeveelheid extra gain.

Naast Catalinbread biedt Boss ook een zeer betaalbare Bassman emulatie aan: de FBM-1 Fender ’59 Bassman. Dit pedaal is zeer betaalbaar en kost ongeveer 120 euro. De ’59 Bassman versterker (ook wel bekend als 5F6A) was de laatste versie uit de tweed serie en had ten opzichte van de vorige versie een andere rectifier tube en een aanpassing in het Presence control circuit.

Welke moet je kiezen? In mijn opinie is de 5F6 op dit moment de beste keuze van deze twee. Hoewel de Boss het geluid van een Bassman aardig benaderd mis je toch iets dat de 5F6 wel heeft.

Boss FBM-1 Bassman Pedal

Pedalen gebaseerd op een Deluxe (Reverb)

Boss FDRf-1 Fender 65 Deluxe Reverb
Boss FDRf-1 Fender ’65 Deluxe Reverb

De Deluxe Reverb werd door Fender geïntroduceerd in 1963. De al bestaande Deluxe versterker werd aangepast door een Reverb toe te voegen. De Deluxe variant werd in de Blackface periode van Fender geïntroduceerd en deze zijn herkenbaar door een zwart paneel met witte letters. Het geluid van de Deluxe Reverb is met name geliefd doordat het een kristallen ‘chime’ heeft, uitgesproken hoge tonen, een helder middengebied en een goed overdrive geluid dat eenvoudig te bereiken is.

Boss heeft op dit moment een pedaal in het assortiment dat gebaseerd is op een ’65 Deluxe Reverb: FDR-1 Fender ’65 deluxe Reverb. Het pedaal heeft alle regelaars die ook op de originele versterker zitten: level, gain, treble, bass, vibrato en reverb. Daarnaast is er een pedaal van Joyo de JF-14 “American Sound” dat gebaseerd is op een ’57 Deluxe. Het pedaal heeft maar liefst 6 regelaars drive, voice, volume en daarnaast low, mid en high. Het meest opvallende aan dit pedal is dat het een ingebouwde speaker simulatie heeft. Je kunt het pedaal dus direct aansluiten op je mengpaneel of geluidskaart.

En hoe klinkt dat? Het Boss pedaal komt qua klank aardig in de buurt van een Deluxe Reverb, maar de wijze waarop verschilt. De versterker klinkt dynamischer dan het pedaal en reageert directer op de aanslag. Prijs/kwaliteit technisch is dit pedaal echter zeker niet slecht. De Joyo heb ik nog niet live kunnen horen.

Boss FDR-1 Deluxe Reverb Pedal
Joyo American Sound Amplifier Emulation Pedal

Pedalen gebaseerd op een Tweed/Blackface

Tenslotte is er nog een aantal pedalen dat geen specifiek versterker model van Fender nabootst. Zowel Wampler als Flickinger hebben pedalen die gebaseerd zijn op versterkers uit de Tweed periode. Wampler heeft de Tweed ’57 en Flickinger de Cranky Atom. Beide heb ik nog niet zelf mogen testen. Online is er echter genoeg over te vinden.

Blackface is geen type versterker maar de aanduiding van een periode in de geschiedenis van Fender. Blackface versterkers zijn gemaakt in de periode tussen 1963 en begin 1968. Vaak worden ze in twee categorieën gesplitst, namelijk pre-CBS (tussen ’63 en mid ’65) en CBS (tussen mid ’65 en mid ’68). Vrijwel alle bekende Fender versterker modellen hebben ook een blackjack variant waaronder de Champ, Princeton, Deluxe, Vibrolux, Vibroverb en de Twin Reverb.

Wampler heeft een pedaal dat gebaseerd is op de versterkers uit deze periode in de geschiedenis, de Black ’65 Vintage Overdrive. Helaas wordt het pedaal niet meer gemaakt, tweedehands is het nog wel te vinden.

Ik hoop dat je hiermee een aardig overzicht hebt gekregen van verschillende fender in a box pedalen en laat even weten wat je van dit blog vindt en of ik nog iets gemist heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.