De 40+ beste Klon Centaur klones: welke moet je kiezen?

Klon Centaur

De Klon Centaur is een door Bill Finnegan ontworpen, met de hand gemaakte boost/overdrive pedaal met bijna mythische proporties.

Inmiddels misschien wel net zo legendarisch als de Ibanez TubeScreamer kwam dit pedaal aan het einde van 1994 op de markt. De Klon is een overdrive die met de beste, beschikbare onderdelen aan de keukentafel door Bill persoonlijk gemaakt werd. In totaal heeft hij er op deze wijze ongeveer 8.000 (!) in 15 jaar tijd gefabriceerd. De Klon Centaur was een van de eerste boutique pedalen – unieke gitaareffecten die door een klein bedrijf of eenling gemaakt werden en gericht zijn op een niche markt.

Ontstaan van de Klon Centaur

Het idee voor de Klon Centaur ontstond ergens in de jaren 80. Bill trad in die tijd op in het clubcircuit van Boston met een Telecaster en Twin Reverb en hij kwam erachter dat het geluid uit zijn versterker op stand 6/7 op zijn best was. Op een groot podium is dit geen probleem, op kleine podia produceert een Twin Reverb op stand 6/7 zo veel geluid dat de overige bandleden niet meer te horen zijn. Hierdoor ontstond het idee van een vet, groot geluid maar dan op een laag volume. Dit geluid vormde de basis voor de Klon Centaur. Destijds door Bill omschreven als het geluid dat ontstaat wanneer een goede buizenversterker net (niet) overstuurd: een vet, open en groot geluid, met weinig compressie en met een hint van buizenoversturing. Later werd dit ook wel een ‘transparante overdrive’ genoemd.

Immens succes Klon

Het duurde ongeveer 4,5 jaar om de Klon Centaur te ontwikkelen. Na de introductie van het pedaal in 1994 was het echter meteen een immens succes. Hierdoor waren wachttijden van 12 tot 14 weken heel normaal en zeker geen uitzondering. De verkoopprijs was bij de introductie ongeveer 225 dollar, hetgeen in die tijd een behoorlijk bedrag was voor een dergelijk pedaal. Uiteindelijk kostte de Klon zelfs 329 dollar in het laatste jaar van productie. De prijs vormde echter geen belemmering voor velen om er een aan te schaffen. Ondanks de hoge prijs was de winstmarge voor Bill uiterst klein, waardoor hij er zeker niet rijk van geworden is. Inmiddels zijn bedragen van 2.000 euro op de tweedehands markt geen uitzondering.

Under the hood

Met maar drie knoppen: gain, treble en output lijkt een Klon qua uiterlijk op heel veel andere overdrives. Intern verschilt het pedaal echter op een aantal onderdelen van de meeste anderen. Allereerst is er de gain knop. Dit is een dubbele potmeter waarmee je er zowel bas als middentonen indraait naarmate je de knop meer naar rechts draait. Sommige beweren dat deze potmeter daarnaast ook meer clean gitaargeluid aan de mix toe voegt. Verder opereert het pedal intern op 18 volt waardoor er meer headroom is dan in andere pedalen. En tenslotte zorgt de buffer van de Klon Centaur er voor dat je  gitaarsignaal aanzienlijk verbeterd, zelfs als het pedaal uit staat.

Klon KTR

Germanium Diodes
Germanium diodes

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en wordt de originele Klon Centaur niet meer gemaakt. De ontwikkeling van de officiële opvolger van de Klon begon in 2008 en is in 2012 op de markt gekomen: de Klon KTR. Dit is een massageproduceerd pedaal conform exacte specificaties van Bill. Net zoals het origineel maakt ook de KTR gebruik van dezelfde NOS (New Old Stock) Germanium Diodes. Deze diodes zorgen voor de kenmerkende blokgolven van een overstuurd signaal (‘waveform clipping‘). In verhouding tot silicium diodes ‘clippen’ Germanium ‘zachter’ waardoor deze natuurlijker klinken volgens Bill en vele anderen. Het geluid wordt vaak omschreven als dynamisch, rijk aan boventonen en sponsig.

Gebruik van een Klon Centaur

In de praktijk wordt de Klon Centaur op twee manieren gebruikt: als (Clean) Boost of als Overdrive. Een Boost in combinatie met een bijna oversturende buizenversterker zorgt er voor dat de versterker net een trapje meer oversturing afgeeft. Je kunt de Klon ook als Boost gebruiken vòòr een ander overdrive pedaal waardoor dit pedaal een randje extra krijgt. Of je gebruikt het als boost in combinatie met een versterker met veel headroom en ná eventuele andere overdrives. Hierdoor creëer je extra volume in je solo’s. Het pedaal komt wat mij betreft echt goed tot zijn recht als lichte overdrive in combinatie met een cleane buizenversterker. Je krijgt er als het ware een extra dimensie aan geluid bij.

Klon klones

Naast het origineel en de KTR zijn er inmiddels heel veel Klon clones gemaakt, overigens zeer tegen het zere been van Bill. In onderstaand overzicht staan er meer dan veertig. Door op een pedaal te klikken kom je bij de maker van het pedaal, sommige pedalen worden echter niet meer gemaakt. Alle prijzen zijn gebaseerd op de adviesprijzen zonder rekening te houden met eventuele verzendkosten. Mocht ik er nog eentje gemist hebben laat het dan even weten in het commentaar. Ik verkoop er zelf ook een paar: Anasounds Savage MKII, Electro Harmonix Soul Food,  J Rockett Archer Ikon, J Rockett Archer, J Rockett Rockaway Archer, Keeley Oxblood, Matthews Effects The Architect V3, MXR Sugar Drive, Wampler Tumnus en Wampler Tumnus Deluxe.

Overzicht Klon klones

Effect Fabrikant Naam Nog gemaakt Land Prijs (eur)
Anasounds Savage mkII Anasounds Savage MKII Ja FRA 199
arc effects klone v2 Arc Effects Klone V2 Ja USA 210
barber direct drive Barber Electronics Direct Drive Compact Ja USA 169
Caline Pegasus Caline CP-43 Pegasus Overdrive Ja CHIN 55
Ceriatone centura Ceriatone Centura Ja MAL 185
Chellee Ponyboy Chellee Pony Boy Overdrive V3 Ja USA 119
EHX Soul Food Electro-Harmonix Soul Food Ja USA 89
foxpedal kingdom combo Foxpedal Kingdom Combo V2 Ja USA 229
Gold Professional Overdrive Klon GOLD Professional Overdrive Klon Centaur Ja CHIN 60
Greenchild K818 Greenchild Effects K818 Ja USA 249
Greer Amps Lightspeed Greer Amps Lightspeed Ja USA 249
Idiotbox Effects Han Taun Idiotbox Effects Han-Taun Ja USA 129
J Rockett Archer Ikon J Rockett Archer Ikon Ja USA 229
J Rockett Archer J Rockett Archer Overdrive/Boost Ja USA 229
J Rockett Rockway Archer J Rockett Rockaway Archer Ja USA 299
JHS Klone Replica JHS Klon Replica Nee USA 239
Joyo Sweet Baby Joyo Sweet Baby Overdrive Ja CHIN 50
Keeley Oxblood Overdrive Keeley Oxblood Ja USA 219
Clontarf Lapith 94 ManticoreFX Clontarf Lapith ’94 Ja USA 175
Hylonome Klone ManticoreFX Hylonome Klone Ja USA 175
Matthew Effects The Architect V2 Matthews Effects Architect V2 Ja USA 189
Mojo Hand FX Sacred Cow MojoHand FX Sacred Cow Ja USA 179
Mojopedals Klon K2 Mojopedals Klon Klone K2 Nee USA 225
Monsterpiece Stud Overdrive Monsterpiece Stud Overdrive Ja USA 200
MXR Sugar Drive MXR Sugar Drive Mini Ja USA 169
I Love Pedalmonsters Klon Klone Pedal Monsters The Klone Ja USA 150
Pedal Projects Klone Overdrive Pedal Projects Klone Drive Nee IJS 125
Piedmont Custom Effects Aluminum Falcon Piedmont Custom Electronics Aluminum Falcon Ja USA 199
ProAnalog Devices Manticore Overdrive Pro Analog Devices Manticore Ja USA 299
Rawkworks Klone Rawkworks Klone Nee USA 125
Rimrock Mythical Overdrive Rimrock Mythical Overdrive Ja USA 160
Rimrock Lil Mo Rimrock Lil Mo Ja USA 165
Ryra The Klone RYRA The Klone Ja USA 249
Stigtronics Tone Vitamin Stigtronics Tone Vitamin Ja USA 189
Bondi Sick As Overdrive The Bondi Effects Sick As Overdrive Ja AUS 245
Tone Backery Creme De La Creme Tone Bakery Creme de la creme Ja USA 149
Tone City Bad Horse Tone City Bad Horse Ja CHIN 45
Tone Monk Phoenix Gold Professional Overdrive ToneMonk Phoenix Gold Professional Overdrive Nee USA 175
Velvet Minotaur Velvet Minotaur Ja GRE 140
VFE Pedals Merman VFE Pedals Merman Nee USA 175
Wampler Tumnus Deluxe Wampler Tumnus Deluxe Overdrive Ja USA 210
Wampler Tumnus Wampler Tumnus Overdrive Ja USA 149
 Xinsound Sky Overdrive XinSound Pro Vintage RM-10 Drive Centaur Ja CHIN 40
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.