Cry Baby Wah alternatieven: wat zijn de opties?

cry baby wah

Wie is er niet groot mee geworden? De Cry Baby Wah Wah is misschien wel het beroemdste Wah pedaal ooit. Bekende gebruikers zijn onder andere Eric Clapton, Jimmy Page en Jimi Hendrix.

Hoe bekend het pedaal op dit moment ook is, het is eigenlijk bij toeval ontstaan. Vox was in 1966 bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versterker en aan het experimenteren met een alternatief toon-circuit. Dit circuit werd in een volume pedaal gemonteerd om een van de potmeters te testen. In eerste instantie was het bedoeld als effect voor een saxofoon, maar een van de aanwezige engineers suggereerde om een gitaar aan te sluiten. Het pedaal werd dan ook in eerste instantie verbonden aan trompettist Clyde McCoy. Later is het circuit specifiek aangepast voor gitaar en werd de naam Cry Baby gekozen om het te onderscheiden van de originele Clyde McCoy.

Cry Baby Wah

Inmiddels zijn we ruim 50 jaar verder en wordt de Cry Baby gemaakt door de firma Dunlop. Er zijn op dit moment maar liefst 29 verschillende versies van het pedaal. Daarnaast zijn er veel altnernatieve wah wah pedalen die gebaseerd zijn op het circuit van de Cry Baby en/of zijn voorloper de Clyde McCoy. Hieronder staat een overzicht van vijf alternatieve pedalen voor de Cry Baby. 

Fulltone Clyde McCoy Standard

Fulltone Clyde McCoy Standard

De Clyde McCoy Standard Wah is ontstaan na een grondige analyse van 25 verschillende VOX wah pedalen van Michael Fuller. Het pedaal is met zeer veel goede componenten gemaakt en benaderd het origineel dan ook akelig nauwkeurig. Verder heeft het een extra groot voetbed en is het bereik iets groter dan het origineel.

Aan de binnenkant zit een trimmer waarmee je de gain en het laag kunt afstellen. Verder is ook de spanning van het voetpedaal naar wens in te stellen. Het pedaal is True Bypass en tast je signaal verder niet aan als het uitstaat. Het geheel zit in een oerdegelijk en zware (1.5 kg) metalen kast met een stalen bodemplaat.  Naast de standard heeft Fulltone ook een Deluxe versie met volume-regeling, een LED lampje en drie verschillende voicings. 

Friedman Gold-72

Friedman Gold-72

De Gold-72 Wah van Friedman is een klassiek pedaal met een aantal opties. Het is gebaseerd op een Cry Baby en de klank is wellicht het beste te omschrijven als Vintage. Het heeft een driestanden schakelaar waarmee je de ‘voicing’ kunt instellen. De schakelaar zit verstopt onder het voetpedaal. Verder heeft het pedaal een handig lampje, waardoor je kunt zien of de wah aan of uit staat. Verder kan je de spanning van het voetpedaal instellen en is er de de keuze voor true bypass of buffered bypass.

Electro Harmonix Cock Fight Plus

Electro Harmonix Cock Fight Plus

De Cock Fight Plus is bijzonder wah wah pedaal van Electro Harmonix waarmee je zowel traditionele als een talking wah kunt creëren. Daarnaast heeft het pedaal ook een fuzz, die je ook volledig uit het signaalpad kunt halen. Het pedaal is robuust maar niet al te zwaar en het maakt gebruik van een traditioneel en duurzaam mechanisme. Er zitten twee verschillende filters op waaruit je kunt kiezen. Het eerste filter produceert een klassieke wah. Het tweede filter is een formant filter waarmee je ‘klinker-klanken’ kan maken. De fuzz kan je zowel vòòr als ná het filter plaatsen. Plaats de fuzz voor het filter en je krijgt wat meer wah effect. De fuzz achter het wah-filter is de traditionele methode. 

Xotic XW-1

Xotic XW-1

Het wah pedaal van Xotic is gebaseerd op een Clyde McCoy uit de 60-er jaren. Met deze XW-1 krijg je niet een of drie geluiden in een pedaal, maar haast ongelimiteerde mogelijkheden met unieke bedieningsknoppen. Hiermee kun je het effect helemaal naar eigen hand zetten en het zo aanpassen dat er een eigen, uniek geluid ontstaat. Het pedaal heeft 4 knoppen. Met de bias knop wordt het effect transparanter of juist warmer en met meer strakke bassen. Met de wah q control stel je de breedte van het effect in. Daarnaast zijn er bas en treble knoppen waarmee de bijbehorende frequenties met 15 dB versterkt of verzwakt worden.

Het pedaal heeft een led-lamp waarmee je kunt zien of het aan of uit staat. De grootte en de weerstand van de beweging van het pedaal zijn in te stellen. Het pedaal heeft true bypass en twee interne regelaars waarmee ingangsvolume en frequentiebereik worden ingesteld. Het is een zeer veelzijdige wah-wah van buitengewone kwaliteit, en het was editor’s pick van Guitar Player in 2015.

Morley 20/20 Bad Horsie

Morley 20/20 Bad Horsie

De 20/20 Bad Horsie tenslotte, is een ge-update versie van het beroemde pedaal van Steve Vai. Het pedaal is kleiner dan een standaard Morley pedaal waardoor het nu makkelijker op je pedalenboard past. Verder heeft het pedaal een nieuw buffer circuit waarmee je kostbare toon gegarandeerd behouden blijft, ook als het pedaal uit staat. Het pedaal heeft een optisch ontwerp waarmee je niet het risico loopt dat er mechanisch wat kapot gaat. En verder heeft het pedaal silent switching, dus geen geplof in het audiosignaal wanneer je het aanzet. Het pedaal gaat overigens aan wanneer je je voet op het pedaal zet en weer uit wanneer je je voet eraf haalt. Deze wah heeft een Contour mode waarmee je zelf de frequentie kunt instellen. Er gaat 9V batterij in als een 9V voeding en er zit een LED indicator op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.