Winter Music NAMM 2020

NAMM 2020

Het is januari en dan vindt traditioneel de Namm plaats in het zonnige Californië, dit jaar is het de Winter Music Namm 2020. Voor degenen die dat niets zegt, het is een van de grootste muziekbeurzen ter wereld en veel fabrikanten lanceren hier hun nieuwe producten. Hieronder een overzicht van het belangrijkste nieuws op het gebied van gitaareffecten, waarbij ik me beperk tot de merken die je bij Pedaltown kunt kopen.

Chase Bliss Audio

Chase Bliss komt met twee (nieuwe) pedalen op de Winter Music Namm 2020. Eigenlijk zijn ze beide niet nieuw, een eerste versie van de Preamp MKII was vorig jaar al te zien en de Blooper was vorig jaar al te koop via een crowd fund actie op Kickstarter. Beide pedalen zijn nu in productie gegaan en binnenkort leverbaar. De Preamp MKII Automatone is een preamp, gebaseerd op een Chimera versterker van Benson Amps, en een fuzz in één. Het opvallende aan het pedaal is een volledige digitale besturing met gemotoriseerde faders. De Preamp MKII kost 869 euro, is leverbaar vanaf 28 mei en vanaf vandaag te reserveren.

De Blooper is een pedaal dat hoogwaardige looping samenvoegt met creatieve manipulatie. Het is een andere, verfrissende kijk op looping zoals we dat kennen van de Boss en TC pedaaltjes. Met het pedaal kan je tot acht lagen opnemen en weer ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en extern synchroniseren. De Chase Bliss Blooper kost 579 euro, is vanaf 17 maart leverbaar en vanaf vandaag te reserveren.

Dan is er nog een pedaal dat Chase Bliss met Meris heeft ontwikkeld: CXM 1978 Reverb. Het is een digitale studio reverb gebaseerd op de Lexicon 224. Verdere details zijn op dit moment nog niet bekend.

Chase Bliss Blooper, Preamp MKII Automatone en Chase Bliss/Meris CXM 1978

Walrus Audio

Walrus Audio komt met een volledig nieuw pedaal, Mako D1 High Fidelity Stereo Delay. Het is een delay pedaal met vijf, studio kwaliteit, hoogwaardige, custom ontwikkelde programma’s. De programma’s zijn Digital, Mod, Vintage, Dual en Reverse. Het pedaal heeft Tap Tempo en presets. De delay tijd van de D1 ligt tussen (minimaal) 60 ms en maximaal 2000 ms. Opvallend is dat het pedaal via MIDI te besturen is. Walrus Audio Mako D1 is vanaf 1 februari beschikbaar, gaat 328 euro kosten en kan vanaf vandaag besteld worden.

Verder heeft Walrus Audio de Julia Chorus ge-update naar versie 2. Op deze versie zitten de jack in- en uitgangen aan de bovenkant en zit er een nieuwe soft-bypass-schakelaar op. Het artwork van Adam Forster is ook vernieuwd.  Walrus Audio Julia V2 is vanaf vandaag leverbaar en kost 209 euro.

winter music namm 2020
Walrus Audio Julia V2 en de nieuwe Mako D1 High Fidelity Stereo Delay

Ge-update versies bestaande pedalen

Naast Walrus Audio brengt een aantal andere fabrikanten ook ge-update versies uit op de Winter Music Namm 2020. Red Panda komt met V2 van de Context, de Red Panda Context V2. Officieel is er nog niets bekend, afgaand op het uiterlijk zitt er nu een ‘spring’ en ‘grain’ stand op, een twee-bands EQ en een preset schakelaar. 

Earthquaker Devices komt met de derde versie van de Afterneath. Nieuw op dit pedaal zijn negen nieuwe modes op. Verder kan je nu een expressie pedaal aansluiten en hiermee de ‘drag’ regelen. Verder kan je kiezen tussen trails/no trails schakelen. Het pedaal is vanaf 15 april beschikbaar.

EQD komt ook met een update van hun gelimiteerde Sunn O pedaal. de Sun O))) Life V2. Het pedaal is compacter dan de vorige versie en daarnaast kan je nu met een expressie pedaal het volume van octaaf blend instellen. Er zit flexi-switch op het pedaal en analoge ‘octave blending’. Er worden er wereldwijd in totaal slechts 2.500 van gemaakt, dus wees er snel bij! 

Two Notes

De franse firma Two Notes komt met een update van de Torpedo Captor, de Torpedo Captor X. De Captor X is een compacte reactieve loadbox, amp-attenuator, virtueel kabinet en IR-lader voor thuis, live en studiogebruik. Het heeft maar liefst 32  samengestelde virtuele kasten, 8 microfoons per kast en 8 reverbs is er geen betere oplossing voor buizenversterkers. Two Notes Torpedo Captor X kost 549 euro, is vanaf halverwege maart leverbaar en nu te reserveren.

winter music namm 2020
Red Panda Context V2, Electro Harmonix Afterneath V3, Electro Harmonix Sunn O))) Life V2 en Two Notes Torpedo Captor X

Gamechanger Audio 

De bekende pedalenmaker uit Letland komt ook dit jaar weer met verrassend nieuws: het Gamechanger Audio Light pedal. Het is een analoog spring reverb pedaal dat gebruik maakt van optische infrarood sensoren. De sensoren registreren het volledige harmonische spectrum van de veergalm en vertalen deze naar audiosignaal. Hierdoor ontstaan unieke en interessante galmklanken. Het pedaal gaat 299 euro kosten en is vanaf de herfst leverbaar.  

Nog meer nieuws op het pedalenfront  

VS Audio pedalen zijn sinds 2019 exclusief verkrijgbaar in Nederland bij Pedaltown. Deze Griekse pedalenmaker komt met een nieuwe Chorus pedaal genaamd: Alchemy. Het is een stereo BBD (Bucket-brigade Device) chorus met een volledig analoog signaalpad en 6 presets. VS Audio Alchemy kost 249 euro en ligt in de winkel. JHS Pedals komt met een signature pedaal van Paul Gilbert. JHS PG-14 kost 239 euro en wordt op 31 januari verwacht en nu te reserveren.

Verder brengt Catalinbread twee nieuwe pedalen uit, een fuzz/eq pedaal, luisterend naar de naam GIYGAS en een boost pedaal: Epoch Boost. De prijzen en levertijden zijn op dit moment nog niet bekend.

Death By Audio Effects brengt een nieuw reverb pedaal uit: DBA Rooms Stereo Reverberator. Levertijd en prijs van dit pedaal is op dit moment nog niet bekend.  

nieuwe pedalen winter namm
VS Audio Alchemy, JHS Pedals PG-14, Catalinbread GIYGAS, Catalinbread Epoch Boost en Death by Audio Rooms

Het Chinese Mooer komt met een aantal nieuwe pedalen waaronder de A7 en de D7, beide toevoegingen aan de micro series. De A7 Ambiance is een reverb pedaal met 7 verschillende effecten. Verder heeft het pedaal Infinite Trails en een intrigerende Chaos-knop. De D7 Delay heeft 6 verschillende delays (tape, liquid, rainbow, galaxy, modverse en low bit) en een 150-seconde looper. Verder zit er tap tempo op en het heeft presets. Beide pedalen gaan 99 euro kosten, levertijden zijn nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.