Winter Music NAMM 2019 Anaheim Californië

Winter NAMM 2019 logo

De liefhebbers hadden 24 tot en met 27 januari 2019 waarschijnlijk al lang met vette letters in de agenda staan, dat zijn namelijk de dagen dat de Winter Music NAMM in Anaheim plaatsvinden. De Winter Music NAMM is vandaag begonnen en ook dit jaar worden er naar verwachting weer de nodige nieuwe producten onthuld. Hierbij een beknopt overzicht van het belangrijkste nieuws op het gebied van gitaareffecten. Hierbij beperk ik me tot de merken die je bij Pedaltown kunt aanschaffen.

JHS pakt uit met vijf nieuwe pedalen

JHS lanceert vijf nieuwe pedalen: The Clover, Whitey Tighty, Active ABY, Switchback en een Summing Amp. The Clover is de interpretatie van JHS van de beruchte Boss FA-1 FET Preamp, die door The Edge gebruikt is voor het opnemen van “The Unforgettable Fire”. The Clover heeft vier knoppen om het geluid naar je hand te zetten (Bass, Middle, Treble & Volume) en een drie standen schakelaar waarmee je kunt kiezen tussen Full EQ, No Mid en No EQ. De verkoopprijs van dit pedaal is 229 euro.

JHS Winter NAMM 2019
Nieuwe pedalen van JHS: The Clover, Whitey Tighty, Active ABY, Switchback en Summing Amp

Whitey Tighty is een FET compressor in mini formaat. Het heeft drie knoppen: volume, compression & blend waarmee je het effect kunt instellen. Met de blend knop mix je het originele signaal bij het bewerkte signaal waarmee je in feite dus kunt spreken van een parallelle compressor. De verkoopprijs van dit pedaal (incl. btw) is 157 euro.

De Active ABY is een actieve signaalsplitser (verkoopprijs 145 euro) waarmee je je signaal naar twee outputs kunt sturen. De Switchback is een handig hulpmiddel met een in- en uitgang en twee effectloops dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld als een A/B Looper, een A/B Box of als een Input Switcher voor je versterker. Het apparaat kan bediend worden met een JHS Red Remote Switch. De verkoopprijs van de Switchback is 140 euro. Summing Amp is een hulpmiddel waarmee je van twee mono input signalen, één mono output signaal maakt. De Summing Amp kost 190 euro. Al deze nieuwe JHS pedalen zijn leverbaar vanaf 11 februari 18 maart en zijn nu al te reserveren.

Vier nieuwe pedalen van Keeley

Keeley komt met maar liefst vier nieuwe effectpedalen: Synth-1, Eccos, DDR en de Fuzz Bender op de Winter Music NAMM. De Synth-1 is een zogenaamde ’signal-triggered synth wave generator’. Kortom een synthesizer voor je gitaar. Je kunt kiezen uit drie verschillende golfvormen en er kan een Expressie pedaal worden aangesloten waarmee je de mix tussen het droge en bewerkte signaal kunt instellen.

De Eccos is een vintage tape flanged delay pedaal met stereo in- en uitgangen. Het heeft drie modes waaruit je kunt kiezen en je kunt elk gewenste parameter met een Expressie pedaal bedienen. Daarnaast zit er Tap Tempo op en de mogelijkheid om te kiezen voor bypass of trails.

KEELEY NAMM 2019
Keeley komt met vier nieuwe pedalen: Synth 1, Decos, DDR en de Fuzz Bender

Het derde pedaal is de DDR, dat staat voor Drive, Delay, Reverb. Het heeft een drive channel met gain, level en tone regelaars. Verder kan je kiezen tussen een vintage of een moderne voicing (met mid boost). Dan is er de natte kant waar je kunt kiezen tussen de delay of de reverb. Met drie knoppen zijn deze in te stellen (time, decay en blend).

Tenslotte is er ook nog de Fuzz Bender, een zogenaamde Three Transistor Hybrid fuzz. Het is een fuzz met germanium transistoren met veel mogelijkheden. De level en fuzz knoppen kunnen met de voet bediend worden. Verder zit er een toonregeling op waarbij de bass en treble met circa 20 dB geboost kunnen worden. Dan is er ook nog een Gate knop waarmee de attack ingesteld wordt. Levertijden en prijzen van deze pedalen zijn op dit moment nog niet bekend.

Overig nieuws van de winter NAMM 1019

Chase Bliss komt met een nieuw overdrive/distortion/fuzz pedaal: de Preamp MKII. De preamp van dit pedaal is gemaakt door Benson. Verder heeft dit pedaal een parametrische mid EQ vergelijkbaar met de Chase Bliss Condor. Er zit een siliconen en een germanium diode in en het heeft gemotoriseerde faders. Het pedaal is te besturen met MIDI, er zit zowel Midi In als Midi Out op en je kan er 30 presets mee opslaan, verdeeld in 3 banken van 10 presets. Het pedaal is vanaf de zomer leverbaar, de exacte datum is nog niet bekend en het gaat ongeveer 650 euro kosten.

Amerikaanse pedalenmaker Neunaber heeft een nieuwe gitaar Preamp ontwikkeld: Neuron. Het bevat een speaker simulator, compressor en een noise gate. Verder kan je 24 presets opslaan waarvan je er altijd 6 beschikbaar hebt onder de voetschakelaar. Het pedaal is verder met MIDI te besturen. Vanaf halverwege februari is het pedaal beschikbaar en het kost 359 euro.

Morley komt met twee nieuwe versie van de ABY en ABC switchers, de ABY Pro en ABC Pro. Deze versies zijn herontworpen als switchers for verschillende versterkers en ze bevatten nu ook een ground-lift schakelaar om de brom die door aardlussen veroorzaakt wordt tegen te gaan. Verder zitten er custom Ebtech transformers op, schakelen ze nu fluisterstil en zitten er polariteit schakelaars op. De ABY Pro kost 235 euro en de ABC Pro 349 euro, beide zijn vanaf halverwege maart leverbaar .

Gamechanger Audio heeft samen met Erica Synths de Plasma Drive speciaal voor toetsenisten ontwikkeld. Het pedaal gaat ongeveer 370 euro kosten en is vanaf 20 februari leverbaar. Wampler komt met een nieuw modulatiepedaal genaamd Terraform. Er zitten maar liefst 11 hoge kwaliteit effecten in inclusief een chorus, tremolo, flanger en een ‘slow gear. Verder zitten er verschillende in- en uitgangen op dit pedaal waardoor je het pedaal op 2 plekken in je effectloop kunt aansluiten. De prijs en de levertijd zijn nog niet bekend.

Gitaarpedalen NAMM 2019
Neunaber Neuron, Morley ABY Pro, Morley ABC Pro, Xotic Super Clean Buffer, Xotic Super Sweet Booster en Catalinbread Coriolis Effect

Xotic brengt twee nieuwe minipedalen op de markt: Super Clean Buffer en Super Sweet Booster. De Super Clean bevat een buffer waarmee je je gitaarsignaal in tact blijft ook bij het gebruik van lange kabels of veel verschillende pedalen. Er zit ook een gain knop op, voor het geval dat je wat meer signaal nodig hebt. Daarnaast heeft het EQ dip switches (aan de zijkant) voor High Cut, Hi-Mid Boost, Low Mid Boost en Bass Boost. Met de Super Sweet Booster kan je je signaal maar liefst +20dB aan clean gain extra krijgen! Dit pedaal is een Class-A preamp gebaseerd op een JRC4558 chip. Ook dit pedaal heeft dezelfde 4 EQ DIP switches aan de zijkant. Beide pedalen worden gevoed door een 9 volt adapter. Beide pedalen gaan 169 euro kosten en zijn vanaf april 18 maart leverbaar (en uiteraard nu al bij Pedaltown te reserveren).

Catalinbread, tenslotte komt op de Winter Music NAMM met een nieuw pedaal genaamd Coriolis Effect. Het is een wah, filter, harmonizer, pitch shifter en sustainer effectpedaal. Het pedaal heeft drie parameters waarmee je de beweging van het gitaarsignaal kunt aanpassen. Er zit een Velocity, Acceleration en een Hold knop op. Wat ze precies doen is moeilijk in woorden uit te drukken. De Coriolis is vanaf 28 maart 2019 beschikbaar en kost 259 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.