Thuis gitaar opnemen: hoe neem je stil op met een vet geluid?

Thuis Gitaar Opnemen

Thuis gitaar opnemen met je favoriete buizenversterker is nog niet zo eenvoudig als je misschien zou denken. Als je thuis een lekker vet, sprankelend en/of overstuurd gitaargeluid opnemen dan zul je merken dat dit niet op huiskamer volumeniveau kan. Vrijwel alle buizenversterkers klinken het beste op een redelijke hoog volume niveau, en veel woonhuizen zijn hiervoor nu eenmaal niet echt geschikt. De buren en de rest van de familie nemen het niet in dank af als je midden in de nacht je Marshall op 10 zet. 

Thuis gitaar opnemen zonder massieve geluidsmuur

Je hebt een aantal mogelijkheden om toch een goed gitaargeluid te creëren zonder de bijbehorende massieve geluidsmuur. Je kunt overstappen op een zogenaamde amp modeler en je geliefde buizenversterker helemaal uit je setup halen. Bekende modellers zijn bijvoorbeeld die van Kemper, Fractal en Line 6. Je kunt je gitaar rechtstreeks (via een geluidskaart) inpluggen op je computer en software gebruiken. Je kunt voor een ISO box kiezen, een luidspreker opgesloten in een kast. Dat levert vaak al behoorlijk goede resultaten op, al zal je luidspreker in een ISO box anders klinken dan in de vrije lucht, hoe goed geïsoleerd de kast ook is. Een andere mogelijkheid is om je buizenversterker de deur uit te doen en er eentje aan te schaffen die je ook op half vermogen (of nog minder) kunt zetten. En daarnaast kan je een loadbox/virtueel kabinet aansluiten op je versterker waarmee je het volume drastisch (of volledig) reduceert dat naar je luidspreker gaat. Hieronder bespreek ik een aantal oplossingen van Two Notes, een bedrijf met kwalitatief uitstekende en betaalbare producten dat hierin gespecialiseerd is.

Two Notes Audio Engineering

Het Franse Two Notes Audio Engineering is gespecialiseerd is in loadboxen/virtueel kabinet en heeft op dit moment drie productlijnen: Le Preamp pedalen, Torpedo loadboxen/amp DI/virtueel kabinets en Software. De ‘Le Preamp’ pedalen zijn echte buizen voorversterkers in de vorm van een pedaal. Er zijn 4 verschillende pedalen, drie voor gitaristen – Le Clean, Le Crunch en Le Lead en 1 all-round pedaal voor de basgitaristen: Le Bass. De pedalen hebben allemaal een DI out die je direct kunt aansluiten op je geluidskaart. Het geluid van deze pedalen is verbluffend goed en ook het gebruiksgemak is prima. In onderstaande video van Shawn Tubbs krijg je een idee van de mogelijkheden van het Le Clean pedaal.

Torpedo C.A.B. M

Naast gitaar- en baspedalen is Two Notes met name bekend geworden door de Torpedo Captor producten. Deze zijn gemaakt om je buizen gitaar- of basversterkers zowel live als op het podium een consistent geluid te geven. Acht jaar geleden is de Torpedo C.A.B. (Cabinets in A Box) geïntroduceerd. De Torpedo C.A.B. M is een high-end kabinet-simulator in stompbox formaat. Je kunt het pedaal gebruiken met je eigen versterker, waarbij je de speaker output van je versterker aansluit op de C.A.B. en de speaker-out van de C.A.B. aansluit op de luidspreker. Let op de C.A.B. is geen loadbox, je zult dus altijd een luidspreker moeten aansluiten! Een gevolg hiervan is dat fluisterstil opnemen met dit apparaat niet mogelijk is.

thuis gitaar opnemen
Two Notes Le Clean, Le Crunch, Le Lead, C.A.B. M en Torpedo Captor 8 Ohm

Thuis gitaar opnemen zonder eindversterker

Echter je kunt de C.A.B. ook gebruiken zonder buizenversterker en direct aansluiten op je gitaarpedalen. Het apparaat heeft namelijk verschillende verschillende virtuele buizenversterkers aan boord. Kies één van de buizenversterker modellen op basis van het buistype. Hierbij kan je kiezen uit EL84, EL34, 6L6 of KT88. Verder kan je kiezen tussen een class A of class AB versterker en tussen pentode of triode. De Torpedo C.A.B. heeft verder 32 virtuele kabinetten, 8 microfoons and 8 verschillende ruimtes waaruit je kunt kiezen. Verder kan je ook je eigen luidsprekers toevoegen door de betreffende Impulse-Responses (IR) in te laden. 

Gebruik in de praktijk – remote software

Je stelt de C.A.B. in met twee draai- en drukknoppen. Er zit een klein display op waarmee je een redelijk overzicht krijg waar je in het menu zit en welke parameter je aan het veranderen bent. De bediening wordt makkelijker als je de bijbehorende remote software gebruikt. Er is software voor Android en IOS toestellen en daarnaast voor PC en Mac. Het apparaat heeft verder zowel een USB aansluiting als Bluetooth. De software geeft toegang tot alle parameters van het pedaal. Met name de plaatsing van microfoons in de ruimte gaat een stuk eenvoudiger met de software. Daarnaast kan je met de software ook kabinets kopen uit de Two Notes Store. 

Torpedo Captor reactieve loadbox

Fluisterstil thuis gitaar opnemen met een buizenversteker kan eigenlijk alleen met een loadbox. Dat is een apparaat dat gebruikt kan worden in de plaats van een luidspreker. De loadbox zet hierbij het vermogen dat uit de versterker komt om in hitte en niet in geluid. Hiervoor heeft Two Notes de Torpedo Captor ontwikkeld. Er zijn versies van 4, 8 en 16 Ohm. Sluit de Speaker Out van je versterker aan op de Speaker In van de Captor en je hebt een volledige stille buizenversterker die je op 10 kunt zetten. Sluit een geluidskaart aan op de Captor en je neemt fluisterstil midden in de nacht je shred partijen op. De Captor heeft 16 virtuele kabinets, deze selecteer je via de Wall of Sound plugin, een luidspreker en microfoon simulatie plugin voor o.a. Cubase, Logic en Pro Tools.  

Torpedo Captor X

Op de afgelopen Winter NAMM is de Captor X geïntroduceerd. Two Notes Captor X is een compacte reactieve loadbox, amp-attenuator, virtueel kabinet en IR-lader voor thuis, live en studiogebruik. Het bevat 32 virtuele kasten, 8 microfoons per kast en 8 reverbs. Waar je voorheen een C.A.B. M en een Captor voor nodig had, zit nu in deze geheel nieuwe Captor X. 

thuis gitaar opnemen
Two Notes Torpedo Captor X

Nieuwe mogelijkheden van de Captor X

Deze X heeft twee microfoons per kast waarmee je stereo of dubbel mono kunt opnemen. Met de Dry/Wet instelling kan je zowel het signaal van het virtuele kabinet als het droge signaal opnemen en achteraf een ander kabinet kiezen. Thuis gitaar opnemen wordt zo wel erg flexibel! Nieuw zijn ook de Enhancer en Voicing knoppen op het apparaat waarmee je direct, op het podium, de klankkleur van het signaal kunt instellen. Verder heeft het apparaat nu ook een schakelaar waarmee je direct toegang hebt tot 6 presets en de X is ook te koppelen aan je telefoon, tablet, computer of MIDI-controller en kan op afstand worden bediend. Tenslotte is er nu ook een hoofdtelefoon aansluiting toegevoegd aan de Captor en een driestanden schakelaar waarmee je het volume van de luidspreker (indien aangesloten) kan instellen. Check onderstaande video’s voor de mogelijkheden, het gebruiksgemak en niet in de laatste plaats het geluid van het apparaat. 

Directe concurrent van OX en Waza Tube Amp Expander

De Captor X is een directe concurrent van de (veel) duurdere Universal Audio OX en de Boss Waza Tube Amp Expander. De OX en Waza hebben ingebouwde effecten als compressie en delay en de Waza heeft iets meer aansluitmogelijkheden en meer knoppen op het apparaat waarmee je geluid direct kunt instellen. Het gebruiksgemak van de OX en de Captor X is groot, met name doordat de bijbehorende software uitstekend werkt en zeer gebruikersvriendelijk is. De adviesprijzen van de OX en Waza liggen op dit moment rond de 1.299 euro, de Captor X kost 579 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.