IC tekort en de gevolgen voor de muziekindustrie

IC tekort

Integrated circuits, beter bekend als IC’s of chips zijn van groot belang voor de muziekindustrie. In elk apparaat waar analoog signaal omgezet wordt in digitale audio zit vaak een of zelfs meerdere IC’s.

Vraag naar chips is op dit moment groot

Het kan niemand ontgaan zijn, er is een wereldwijde corona pandemie en elk land heeft maatregelen genomen om het virus zo veel mogelijk in bedwang te houden. Een gevolg van deze maatregelen is dat veel evenementen afgelast worden, mensen steeds vaker vanuit huis werken en ook steeds meer thuis muziek aan het maken zijn. Mede hierdoor is er op dit moment veel vraag van consumenten naar muziekapparatuur. En aangezien veel apparatuur gebruik maakt van chips neem de vraag van de industrie naar deze componenten ook toe.

Muziekindustrie is relatief klein

De muziekindustrie is echter, zeker in verhouding tot andere industrie├źn, een relatief kleine mondiale afnemer van ICs. En binnen de muziekindustrie is het aandeel dat makers van gitaarpedalen gebruik maakt van chips ook weer relatief klein. Een hele grote afnemer van chips is de autoindustrie en deze heeft in verhouding ook veel te besteden.

IC tekort en stijgende prijzen

Als gevolg hiervan is er een IC tekort ontstaan en stijgen de prijzen. Chips kunnen niet eenvoudig worden bijgemaakt, het duurt ongeveer 3 jaar voordat er een nieuwe fabriek staat en de investering in een dergelijke fabriek wordt geschat op ongeveer 10 miljard. Wat ook niet helpt is dat er in maart van 2021 een belangrijke chipleverancier voor de auto industrie is afgebrand.

Lange levertijden en schaarste

Dit alles heeft consequenties voor de productie van gitaarpedalen. Veel pedalen maken gebruik van chips, met name digitale pedalen of pedalen met analoge componenten en digitale besturing. Levertijden van pedalen van onder andere MXR, Electro Harmonix, Chase Bliss en andere lopen op dit moment op. Sommige pedalen zijn slecht of zelfs voorlopig helemaal niet meer leverbaar. Het is helaas niet anders en het zal naar verwachting nog wel even duren voordat de situatie weer enigszins genormaliseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.