Gamechanger Audio pedalen liggen nu in de winkel

gamechanger audio

Gamechanger Audio is een boutique gitaarpedalenmaker uit Riga, Letland. Het bedrijf is opgericht in november 2015.

De naam ‘Gamechanger’ staat voor ‘een idee of ontdekking die voor een significante verschuiving in de manier van denken of doen zorgt’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Wah Wah, Big Muff, Echoplex en de Talkbox. Stuk voor stuk pedalen die de geschiedenis van de muziek hebben vormgegeven.

Precies hetzelfde zijn ze in Letland van plan. Het eerste pedaal dat uit de ‘schuur’ in Riga kwam is het PLUS pedaal. De mannen werkten er ongeveer twee jaar aan. Na een succesvolle crowdfunding campagne en introductie op de Winter Namm 2017 is het in augustus ’17 in productie gegaan.

Gamechanger Audio Plus Pedaal

Het Plus pedaal ziet er uit als een sustain pedaal van een piano en daar lijkt het qua klank en uiterlijk ook wel het meeste op. Door het binnenkomend geluid constant te samplen ontstaat er sustain wanneer het pedaal wordt ingedrukt. Het pedaal vangt de 2e helft van het binnenkomende signaal en maakt hier een loop van. Deze loop is met een aantal knoppen te beïnvloeden.

Met de blend knop stel je het volume in van het effect (‘het natte signaal’) en met de rise knop de snelheid van de fade-in. Tail slaat op de snelheid waarmee het effect verdwijnt zodra het pedal wordt losgelaten. Met een schakelaar kies je er voor om één laag te sampelen (Single) of maximaal 5 lagen (Group). Met de sustain knop stel je de wijze waarop de hold-functie werkt (Single mode) of het aantal simultane lagen (Group mode).

In de praktijk is het een erg leuk pedaal, dat zeer goed klinkt en waarmee je uren plezier kunt hebben. Zeker als je de effectloop van dit pedaal gebruikt kan je unieke geluiden ‘bouwen’. Het pedaal is verder oersterk en zal lang mee gaan op je pedalenboard. De reacties op het PLUS pedaal zijn ook positief, zie bijvoorbeeld deze review van Sound on Sound en deze van Premier Guitar.

Gamechanger audio
Gamechanger Audio Plus Pedal

Gamechanger Audio Plasma Pedaal

Het succes van het PLUS Pedal vormde een grote inspiratie voor Gamechanger en het startpunt voor het tweede pedaal: het Plasma Pedal. Ook hiervoor werd een crowdfunding campagne opgezet waarmee uiteindelijk ongeveer 300.000 USD is opgehaald.

Dit is een fuzz-pedaal dat het gitaarsignaal omvormt in plasma-ontladingen van een hoog voltage. Met deze techniek wordt een zware, transparante distortion gecreëerd met een uniek geluidskarakter en bliksemsnelle dynamische respons. De ontladingen vinden plaats in een buis die met speciaal gas gevuld is. Het leuke van dit pedaal is dat je je gitaarsignaal kunt zien(!), je ziet de elektrische ontladingen terwijl je speelt.

Natuurlijke noise gate

Verder heeft het effectpedaal een natuurlijke noise gate omdat er geen output signaal is als er niet gespeeld wordt. Er zijn extreme contrasten tussen individuele noten doordat alle geluid tussen de noten weggefilterd is. Dus ook alle per ongeluk aangeraakte snaren.

Gamechanger audio 2
Gamechanger Audio Plasma Pedal

Hoe klinkt dit allemaal? Je krijgt een grote hoeveelheid zogenaamde non-lineare harmonische verzadiging waarmee rijke en responsieve geluiden met mooi boventonen ontstaan. Met name de harmonische artefacten die een bijproduct zijn van de manier waarop dit pedaal werkt zijn ongebruikelijk in traditionele signaalversterking. Het Plasma pedaal is inmiddels in productie genomen en is vanaf vandaag te koop bij Pedaltown.

2 gedachten over “Gamechanger Audio pedalen liggen nu in de winkel

  1. Ik ben geïnteresseerd in de gamechanger plus pedal en de wet footswitch.

    Worden deze pedalen met kabels geleverd?

    1. Hallo Bart,

      Er zit een stereo jack kabel bij om de Wet footswitch aan te sluiten op het Plus Pedaal.
      Er zit geen (9 volt) voeding bij en ook geen kabels om je gitaar en versterker aan te sluiten.

      groet,
      Leon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.