Bixonic Expandora: het vergeten Japanse boutique pedaal

Bixonic Expandora

Halverwege de jaren 90 kwam in Japan de Bixonic Expandora uit. Het was een overdrive/distortion/fuzz en werd al snel populair bij artiesten als Billy Gibbons, Joe Satriani en Bootsy Collins.

Bixonic Expandora

‘Lap-Dog of Distortion’ van Billy Gibbons
uit: Vintage Guitar Magazine

De eerste Bixonic Expandora uit 1996 had drie knoppen en een aantal interne dipswitches. De gebruikelijke knoppen voor Gain en Volume zaten er op en daarnaast had het een Tone knop. Aan de binnenkant van het pedaal zitten 2 dipswitches waarmee je vier verschillende combinaties kunt maken. Met de dipswitches kies je voor crunch, overdrive of distortion en daarnaast zit er een zogenaamde secret mode op ‘The Forbidden Fuzz’. In deze stand krijg je een enorme bak herrie (overigens ook zonder je snaren aan te slaan). Het is een stand die wellicht niet voor iedereen bruikbaar is 😉

Het pedaal is onder andere te horen op het album Rhythmeen van ZZ Top. Dit album kwam na de zeer succesvolle periode van ZZ met hits als Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man en Legs. Het geluid is een terugkeer naar ZZ in vroege stijl en klinkt beduidend donkerder, smeriger en dikker dan de sound van de bekende hits. In deze periode trad Billy Gibbons live op met maar liefst 6 verschillende Expandora’s, die achter elkaar (serieel) geschakeld werden ‘The Lap-Dog of Distortion’. Of ze ook allemaal aan stonden verteld het verhaal niet, maar ik vermoed van niet.

Bixonic Expandora II

Het pedaal was populair maar had ook nadelen. Hoewel de dipswitches enorm veel mogelijkheden gaven, zaten ze aan de binnenkant van het pedaal en kon je er dus niet makkelijk bij. Verder vonden veel gitaristen het pedaal een beetje dun klinken. In ’01 kwam dan ook de opvolger uit: Bixonic Expandora II. Het pedaal had meer laag en een aparte Drive knop. De drive knop kwam in de plaats van de dipswitches en met dit pedaal kan je dus veel makkelijker kiezen voor je favoriete overdrive stand.

Bixonic Expandora (rechts) en de opvolger Expandora II

Bixonic Expandora 2000R

Niet veel later, op de NAMM-show van 2004 kwam de Bixonic Expandora 2000R uit, die het beste van beide eerdere versies combineert en daarnaast een paar verbeteringen had. De dipswitches zaten er weer in maar nu aan de buitenkant waardoor ze toegankelijker zijn. De voetschakelaar was robuuster en daarnaast zat er een extra dipswitch op waarmee je kunt kiezen tussen de eerste en de tweede versie met meer bas. De geheime modus is op dit model achterwege gelaten.

Van links naar rechts: Bixonic Expandora (1996), Expandora II (2001) en Expandora 2000R (2004)

JHS The Kilt Stu G Signature

JHS The Kilt
JHS The Kilt V2

Hierna werd het stil rondom Bixonic en de firma bestaat inmiddels ook niet meer. De concurrentie op de pedalenmarkt was inmiddels moordend en de Bixonic Expandora werd ingehaald door onder andere de ProCo Rat. In 2015 bracht JHS echter een kloon op de markt onder de naam JHS The Kilt die het origineel eer aan doet. De eerste versie uit 2015 had een aparte boost. In 2017 bracht JHS een compacte versie uit zonder boost, de gitarist Stuart David Garrard (Stu G) verbond er zijn naam aan.

Het pedaal introduceerde een aantal verbeteringen ten opzichte van de Expandora. Zo zat er een Low Cut / Flat Low-end schakelaar op die meer laag toevoegt. Verder hebben de externe dipswitches dezelfde functie als die van het originele pedaal. De configuratie is iets anders dan op de Expandora, maar de geheime modus is gebleven. Daarnaast heet het pedaal een Red Remote aansluiting waarop je een externe voetschakelaar kunt aansluiten. Met deze voetschakelaar kan je kiezen tussen verschillende overdrive standen.

Tweedehands nog steeds vindbaar

Op de tweedehandsmarkt is de Expandora nog altijd te vinden. Het pedaal is zeker niet onbetaalbaar, voor ongeveer 200 tot 250 euro worden ze (op dit moment – juni 2020) aangeboden. Of het originele pedaal dat geld ook waard is laat ik graag aan anderen over. Het is in ieder geval een zeer bruikbaar, compact en flexibel in te zetten pedaal dat in meerdere muziekstijlen nog altijd uitstekend tot zijn recht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.